Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Комисията за защита на личните данни препоръча да се мисли за отпадането на списъците в подкрепа на политическите партии

Снимка: БГНЕС

Предстоящите избори ще се правят по кодекса, по който премина вотът за европейски депутати. Така остава възможността всеки български гражданин да прави проверка на сайта на Централната избирателна комисия дали неговото име е включено в подписка в подкрепа на партия или коалиция, и дали са нарушени негови права. Преди европейските избори възникна проблемна ситуация с лични данни на граждани, които намериха имената си в подписки за различни политически субекти. Тогава от Комисията за защита на личните данни поискаха по-голяма сигурност за софтуера, който използват.

Председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов заяви в предаването "Преди всички", че са предприети всички необходими мерки и до края на август ще бъдат изработени конкретните актове по установяване на нарушенията от политически партии и инициативни комитети и те ще бъдат санкционирани. Първите резултати ще излязат в началото на септември. Това, което може да се установи в резултата на проверките веднага, са патриите и инициативниите комитети, които не са изпълнили задължението си за регистрация като администратори на лични данни. Неизпълнявайки това задължение, показва, че те не са спазили технологично изикванията за събиране на данни, не са ясни лицата, които са събирали личните данни... Този процес е ясно разписан в закона. Когато Комисията изведе актовете си, те ще се основават на доказателства, събрани по време на проверката. Актовете ще бъдат достатъчно добре мотивирани и ще издържат съдебния преглед. Вчера приехме задължителни предписания към политическите субекти и становище към ЦИК, което ще бъде допълнително представено и прието във връзка със защита на личните данни, както и към гражданите. Тези документи ще бъдат публикувани на страницата на Комисията.

За наблюдателите по време на изборите и личните данни на гражданите Караджов посочи, че в тези указания са включени и наблюдателите. За целите на изборния процес наблюдателите също трябва да се регистрират като администратори на лични данни и като такива подлежат на контрол от Комисията и в случай че има такива жалби, ние ще ги разгледаме.

Според Караджов има два подхода със сериозен превантивен ефект и биха ограничили злоупотребата с лични данни. Първото е да се изиска и да се въведе условие за отказ от регистрация на партията, коалицията да предостави удостоверение за администратор на лични данни. Това удостоверение би отразило актуалното състояние на политическия субект и ще даде възможност на Комисията да извърши служебна проверка преди издаването на удостоверението.

Вторият подход ще изисква по-широко обществено обсъждане и законодателна промяна и се отнася до възможността за отпадане на изискването за предоставяне на списъци на избиратели, подкрепящи регистрацията на партиите, коалициите във всеки отделен вид избор. Спорно в случая е значението на този списък
.

Интервюто на Силвия Великова с Венцислав Караджов можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна