Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Гелев: Отменено е решението линейките да връщат болните след отказ от хоспитализация

Директорът на столичния Център за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев е отменил нареждането на временния директор на Центъра Александър Златанов, което задължаваше екипите на "Бърза помощ" да връщат по домовете им пациентите с отказана хоспитализация. Гелев каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт", че това пречи на спешните медици да изпълняват задълженията си. Това е решение на д-р Златанов, което е напълно неадекватно и несъвместимо с нормативната уредба на Центъра за спешна помощ. Вече е отменено.

Д-р Гелев разясни, че по време на болничните му д-р Андреева е искала да го освободи от длъжност заради инцидента с починалата журналистка, но той не е получил заповед за това. Когато бях в болнични, д-р Таня Андреева изпрати една проверка по отношение на структурата и образуването на работната заплата, смятайки, че обществеността се заблуждава, че получаваме малко пари. Проверката приключи след 4 месеца подробни ревизии и анализ и се разбра, че няма такива високи заплати, каквито в министерството смятат

Не мога да кажа, че се е променило нещо към добро. Има издадени няколко заповеди, част от които копират мои, но с други думи. Това, което може би, съществено е станало, е едно окръжно писмо до болниците, че при представен болен за хоспитализация и последващ отказ от болницата той да бъде настанен в нея, наш ангажимент е да го върнем в дома му, което изключително много затруднява и без това малкия брой екипи.

От 2006-а г. се чувства недостиг на кадри в спешната помощ, сподели Гелев. Центърът за спешна помощ редовно призовава желаещите да работят, дори и ако искат на половин или четвърт щат, допълни той. Погрешна и тенденциозна е тезата, че Гелев не назначава, за да може да раздава ДМС-та, твърди лекарят.

Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в София приветства заповедта на новия министър Мирослав Ненков, отменяща графика на работа на лабораториите за изследване на острите сърдечни състояния.

Интервюто на Борислава Борисова с д-р Георги Гелев можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна