Вени Марковски: В София се провежда среща на ICANN за управлението на интернет

Снимка: БГНЕС

Въпросът за управлението на интернет ще бъде една от темите на започващата днес в София конференция на Корпорацията за имена и адреси (ICANN), която отговаря за регистрацията на IP-адресите и домейните в мрежата, съобщи в предаването "Преди всички" Вени Марковски, който е вицепрезидент на организацията:

Ще дойдат много авторитетни хора от целия свят, които да обсъждат в продължение на ден и половина какво се случва в света на интернет и се надявам да чуем и каква е ролята на България, и какви възможности отваря подобна конференция за нашата страна.

Случват се много интересни неща, защото ако по исторически причини интернет е измислен в Щатите и управлението му се осъществява в момента посредством договора, който е между ICANN и щатското правителство, американското правителство преди няколко месеца обяви, че иска да отстъпи тази своя функция, да предаде управлението на интернет в ръцете на световната общност и в момента се намираме в процеса на обсъждане всъщност по какъв начин може да стане това. Американците бяха много точни и конкретни в предложенията си. Те казаха: "Ние ще отстъпим тази роля при няколко условия – първо, интернет да продължи да се развива свободно и демократично, и второ, никое друго правителство да не вземе тази роля, и нито една друга междуправителствена организация". Т.е. предлага се интернет действително да се управлява от всички  от техническата общност, от академичните среди, от правителствата, частния сектор, от всеки гражданин. Обсъждането е отворено за всички.

Вени Марковски съобщи, че утре за няколко часа в София ще пристигне и президентът на ICANN Фади Шехаде. Той ще има среща с всички ключови министри, като тези на вътрешните и външните работи, на отбраната, тъй като корпорацията се занимава и със сигурността в интернет .

Разговора на Савелина Савова с Вени Марковски можете да чуете от звуковия файл.


Още от категорията
митрополит Борис Неврокопски

Научна сесия в Благоевград по повод годишнината от рождението и смъртта на митрополит Борис Неврокопски

С научна сесия в Благоевград ще започнат двудневните чествания на 130-годишнината от рождението  и 70 години от мъченическата смърт на видния духовник и общественик митрополит Борис Неврокопски.  Историци, университетски преподаватели и духовници ще представят на конференцията доклади, свързани с  живота и обществените дела на  митрополит Борис, един..

публикувано на 16.11.18 в 08:14

Отбелязваме Деня за по-чист въздух

За първа година в страната се отбелязва Деня за по-чист въздух. Инициативата е на Столичната община, откъдето призовават гражданите да не използват личните си автомобили до края на деня. В кампанията ще участват министерства, районни администрации, банки, вериги бензиностанции, както и над 100 учебни заведения, информира репортерът.  Транспортът е..

обновено на 16.11.18 в 08:11

Евродепутати ще участват в младежки дебат в Габрово

Габрово е домакин на младежки дебат под надслов "Накъде отива Европа?".  В дискусията ще участват евродепутатите Асим Адемов от ЕНП и Петър Курумбашев от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент. Дебатът, който започва от 13.00 ч . в Ритуалната зала на Община Габрово,  е поредният от серията събития, които предоставят..

публикувано на 16.11.18 в 08:08

Броят на жертвите на пожара в Северна и Южна Калифорния вече достигна 66 души

Жертвите на пожара в Северна и Южна Калифорния вече са 66, съобщиха  местните власти. Това е най-смъртоносният пожар в историята на щата. Спасителни екипи продължават да претърсват опустошения от пламъците град Парадайз, на 290 километра северно от Сан Франциско.  За изчезнали се водят над 600 души, предаде Франс прес. Заради лошото качество на въздуха,..

публикувано на 16.11.18 в 07:53
флаг дъга гей права

Отбелязваме Международния ден на толерантността

Националният дворец на културата ще бъде осветен тази вечер в цветовете на дъгата по повод Международния ден на толерантността. Сградата на НДК ще свети между 20 и 21 часа в знак на уважение към различията, многообразието на култури и традиции, както и в защита на всички форми на индивидуална човешка свобода. Подобни инициативи ще има днес във..

публикувано на 16.11.18 в 07:50
БНР публикува първата снимка на експлозията преди 6 години

Разпитват последните свидетели по делото за взривовете край "Петолъчката"

Поредно заседание по делото за взривовете край пътен възел "Петолъчката" е насрочено за днес в Ямболския районен съд. При експлозията в базата за утилизация на поеприпаси на 5 юни 2012 г. загинаха трима работници и бяха нанесени значителни материални щети. Днес трябва да бъдат разпитани последните двама свидетели по делото, а през януари догодина ще..

публикувано на 16.11.18 в 07:34

БНР организира дискусия по повод изборите за Евроопейски парламент догодина

Българското национално радио организира дискусия, посветена на предстоящите догодина избори за Европейски парламент.  Визията за бъдещето на Европейския съюз, предизвикателствата и политическите трансформации ще обсъдят в Студио 2 на националното радио евродепутатите Андрей Ковачев от ЕНП,  Момчил Неков - член на групата на Прогресивния алианс на..

публикувано на 16.11.18 в 05:09