Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Околийски: Родителите трябва да подготвят плавен преход на детето от ваканция към учебна година

Снимка: www.wikimapia.org

Преди първия учебен ден има рискове за психиката на децата. Родителите трябва да подготвят стъпка по стъпка прехода от безгрижното ежедневие към натоварващо. Препоръчва се родителите да осигурят време, в което детето да влиза в ритъм – да чете по няколко страници или да решава задачи.

Това каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" доцент д-р Михаил Околийски от Националния център по обществено здраве и анализи.

Трябва да бъде плавен преход, който да бъде дирижиран от родителите. Те не може да очакват, че могат да прехвърлят цялата отговорност на училището като "цопнат" децата на класния, който да се грижи за тях.

В българското училище се подценяват проблемите на агресията, на създаването на групички за натиск и т.н. Затова голяма част от децата изпитват страх от връщането си в ежедневието, защото ще попаднат пак, евентуално, в някакви отношения на оказване на натиск, на подигравки, агресия. Тези неща трябва да бъдат идентифицирани и да бъде подкрепено детето, за да може със самочувствие да се върне в училище.

Михаил Околийски е на мнение, че във всички училища трябва да има обучение по психологическа подкрепа като психолозите обикалят из коридорите, а не стоят затворени в кабинетите си. Той посочи Немската езикова гимназия като добър пример и акцентира върху две важни тенденции сред младите - възрастта при опитите за самоубийства пада, а момичетата стават по-нахакани от момчетата. 

За пета поредна година българските тийнейджъри могат да се включат от 4-ти до 7-и септември в семинар, който им помага да се справят с предизвикателствата на младежките години, допълни Лилия Мирчева от "Тийн инсайд". Семинарът помага на младежите с различен характер, интереси и цели да подобрят уменията си за комуникация със семейството, приятелите и хората в ежедневието си. Те могат да получат и мотивация, вдъхновение за постигане на желаните от тях цели. Провеждат се и семинари за родители.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна