Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милан Кундера и "Непосилната лекота на битието" към днешна дата

Снимка: колаж Георги Нейков, БНР
Отново на книжния пазар у нас излиза може би най-известната книга на Милан Кундера - "Непосилната лекота на битието". Една от онези книги, които всички са прочели или казват, че са я чели или биха искали да са я прочели. Заглавието се цитира често и в най-различен контекст. За мнозина то е свързано с филма на Филип Кауфман с участието на Дениъл Дей-Луис, Жюлиет Бинош и Лена Олин.

Чуйте разговора на Лили Големинова със Светлозар Желев, за когото Милан Кундера е един от най-любимите писатели - и заради "непосилната лекота...", и заради "Книга за любовта и забравата", и... заради всичко, което е написал Кундера. И на чешки, и на френски.
Говорим за мястото на Кундера в някогашна Чехия, която той напуска през 1975 година, за позицията му през годините, за нееднозначността в отношението към него и защо не е нито чешки, нито френски писател. А също и за преводачите на Кудера у нас, за лекотата, тежестта и забравата, но преди всичко за любовта! И всичко това пречупено през личната призма на нашия гост в търсене на необяснимата тайна на лекотата, с която големите писатели пишат - и за простите, и за сложните неща в живота. И за черното, и за бялото, но най-вече за целия спектър между тях.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна