Тодор Тагарев: Може да бъдат създадени нови бази на НАТО в Източна Европа

Снимка: БГНЕС

Тодор Тагарев, бивш служебен министър на отбраната, очаква от започващата днес среща на върха на НАТО в Уелс лидерите да декларират по ясен, категоричен и единен начин вижданията си за променената ситуация в света по отношение на сигурността и да поемат ангажименти за подготовка за справяне с новите предизвикателства.

Не НАТО инициира тези промени, специално в Европа промените са инициирани основно от Русия и като декларации и документи, които са приети от Руската федерация в сферата на сигурността, и като реални действия, особено спрямо съседна Украина. НАТО в момента реагира на тази политика на Русия и съответно ще предприеме няколко типа действия. Първото е, че ще бъдат прегледани плановете за отговор на агресивни действия от други страни и когато се счете, че няма такъв план, а трябва да има, ще бъдат създадени такива планове. След това ще бъдат създадени планове за разработване на съответните способности на страните-членки, така че да могат да изпълнят оперативните планове. Това може да звучи теоретично, но на практика това означава, че ще бъдат преосмислени решенията за базиране на страни-членки, за подготовка на инфраструктурата, за изграждане на инфраструктура за командване и управление на войски и сили и в някои случаи може да бъдат създадени нови бази в страни от Източна Европа.

На въпрос колко твърда трябва да е реакцията на НАТО спрямо Русия, Тодор Тагарев коментира, че Русия е агресорът спрямо Украина и залага в свои документи някои предпоставки да действа и срещу други страни, за които счита, че са в сферата на нейното влияние.

Разбира се, това не може да бъде оставено без отговор. Така че НАТО ще предприеме мерки. Възможно е тогава, когато държавните ръководители на страните-членки на НАТО по единен и категоричен начин декларират своята позиция спрямо действията и намеренията на Русия, Путин да бъде стреснат. В момента той вижда разнобой и в НАТО, и в ЕС по други въпроси, и е готов да се възползва от този разнобой, а там, където може, и да го засилва.

Според Тагарев България отива с ясна позиция на срещата. Той смята и че трябва да се увеличи бюджетът за нашата армия.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Тодор Тагарев можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията
Витянис Андрюкайтис - еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните дава брифинг в Брюксел за чумата у нас

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис ще даде днес брифинг специално за български журналисти по повод чумата по овцете и козите. Еврокомисар Андрюкайтис заяви преди няколко дни, че умъртвяването на заразените животни е единственият начин за справяне с проблема и допълни, че Европейската комисия ще..

публикувано на 19.07.18 в 04:09

Депутатите ще обсъдят проект на решение за придобиване на патрулен кораб

Народното събрание ще обсъди проект на решение за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили.   В програмата на депутатите е и докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили за миналата година. Стартирането на инвестиционен проект за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб ще..

публикувано на 19.07.18 в 03:50

Сара Сандърс: Доналд Тръмп отговори с твърдо "Не!" на опитите за задаване на още репортерски въпроси

Белият дом опроверга съобщенията на вашингтонските медии и на международните информационни агенции, че президентът Доналд Тръмп е отговорил с твърдо "Не!" на въпрос дали Русия продължава да се опитва да дестабилизира американската демокрация, предаде Ройтерс. Говорителката Сара Сандърс обясни, че Тръмп всъщност реагирал отрицателно на..

публикувано на 19.07.18 в 00:55

Пред провал е лидерската среща на премиера Зоран Заев и лидерът на ВМРО-ДПМНЕ

Срещата на партийните лидери в Скопие, на която премиерът Зоран Заев очаква да бъде определена датата за референдума за новото име на Македония, е пред провал. Местните медии съобщават, че лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е напуснал само час след началото на преговорите. Опозиционната формация не е доволна от предложенията на..

публикувано на 18.07.18 в 22:05

Постигнато е предварително споразумение за европейска охрана по границите на Македония

Еврокомисарят Димитрис Аврамопулос и македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски постигнаха  в Брюксел предварително споразумение за разполагане на европейска охрана по границите на бившата югославска република, за да й помогнат да се справи с евентуални мигрантски вълни. На въпрос за твърдението на премиера Зоран Заев , че свързани..

публикувано на 18.07.18 в 22:02

ЕК: Косово е изпълнило изискванията за визова либерализация с ЕС

Европейската комисия потвърди, че Косово е изпълнило две от оставащите важни изисквания за визовата либерализация с ЕС - споразумението за демаркационна линия с Черна гора и борбата срещу корупцията. В присъствието на президента Хашим Тачи . Еврокомисарят по миграцията, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос заяви: "Приятно ми е да..

публикувано на 18.07.18 в 21:41

Президентът, обмудсманът и столичният кмет с най-висок рейтинг сред политиците

Президентът Румен Радев, омбудсманът Мая Манолова и столичният кмет Йорданка Фандъкова са политиците с най-висок рейтинг, сочи изследване на Центъра за анализи и маркетинг. Директорът му Юлий Павлов посочи, че шестата позиция е за Слави Трифонов и ако шоумена сега влезе в политиката, може да разчита на около 250 - 300 хиляди гласа и да се бори за трета..

публикувано на 18.07.18 в 21:29