Тодор Тагарев: Може да бъдат създадени нови бази на НАТО в Източна Европа

Снимка: БГНЕС

Тодор Тагарев, бивш служебен министър на отбраната, очаква от започващата днес среща на върха на НАТО в Уелс лидерите да декларират по ясен, категоричен и единен начин вижданията си за променената ситуация в света по отношение на сигурността и да поемат ангажименти за подготовка за справяне с новите предизвикателства.

Не НАТО инициира тези промени, специално в Европа промените са инициирани основно от Русия и като декларации и документи, които са приети от Руската федерация в сферата на сигурността, и като реални действия, особено спрямо съседна Украина. НАТО в момента реагира на тази политика на Русия и съответно ще предприеме няколко типа действия. Първото е, че ще бъдат прегледани плановете за отговор на агресивни действия от други страни и когато се счете, че няма такъв план, а трябва да има, ще бъдат създадени такива планове. След това ще бъдат създадени планове за разработване на съответните способности на страните-членки, така че да могат да изпълнят оперативните планове. Това може да звучи теоретично, но на практика това означава, че ще бъдат преосмислени решенията за базиране на страни-членки, за подготовка на инфраструктурата, за изграждане на инфраструктура за командване и управление на войски и сили и в някои случаи може да бъдат създадени нови бази в страни от Източна Европа.

На въпрос колко твърда трябва да е реакцията на НАТО спрямо Русия, Тодор Тагарев коментира, че Русия е агресорът спрямо Украина и залага в свои документи някои предпоставки да действа и срещу други страни, за които счита, че са в сферата на нейното влияние.

Разбира се, това не може да бъде оставено без отговор. Така че НАТО ще предприеме мерки. Възможно е тогава, когато държавните ръководители на страните-членки на НАТО по единен и категоричен начин декларират своята позиция спрямо действията и намеренията на Русия, Путин да бъде стреснат. В момента той вижда разнобой и в НАТО, и в ЕС по други въпроси, и е готов да се възползва от този разнобой, а там, където може, и да го засилва.

Според Тагарев България отива с ясна позиция на срещата. Той смята и че трябва да се увеличи бюджетът за нашата армия.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Тодор Тагарев можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

ЕК дава Полша на съд заради нарушения на независимостта на съдебната система

Европейската комисия съобщи днес, че дава Полша на Съда на ЕС заради нарушения на независимостта на съдебната система и че е поискала от съда да предприеме междинни мерки до произнасянето на решението. „Комисията смята, че продължаващите пенсионирания, предвидени в новия закон (за Върховния съд), ще доведат до сериозни и непоправими..

публикувано на 24.09.18 в 13:55
Пускови установки за зенитния ракетен комплекс С-300

Русия доставя на Сирия зенитни комплекси С-300

Русия ще достави на Сирия ракетна установка "Ес-300" земя - въздух. Стъпката е част от мерките, които Русия предприема, след като 15 военни загинаха при свалянето на руски самолет в Сирия, подчерта обяви министърът на отбраната Сергей Шойгу. По думите му системата значително ще увеличи бойния капацитет на сирийската армия.   Говорителят на..

публикувано на 24.09.18 в 13:39
Валентин Вацев

Валентин Вацев: Всички държавно-правни субекти са обвързани и зависими помежду си

Истина е, че всички държавно-правни субекти на тази земя са обвързани и зависими помежду си. Единствената сила, която изглежда като независима, но и това е илюзия, е Китай. Наистина всички са зависими. Това каза геополитическият анализатор Валентин Вацев в интервю за предаването „12+3“. Вацев подчерта, че често се бъркат понятията..

публикувано на 24.09.18 в 13:20

Расте натискът над Тереза Мей да се откаже от плана за Брекзит от Чекърс

Във Великобритания се очаква на днешното заседание на кабинета Тереза Мей да бъде подложена на натиск да се откаже от плана от Чекърс и да подкрепи свободно търговско споразумение с ЕС. Междувременно бившият министър за Брекзит Дейвид Дейвис и евроскептикът Джейкъб Рийс-Мог подкрепиха алтернативен план за Брекзит, разработен от..

публикувано на 24.09.18 в 11:44
Вселенският патриарх Вартоломей

Вселенският патриарх Вартоломей: Украйна има право на независима църква

Украйна има право на независима църква, каза Вселенският патриарх Вартоломей пред гръцкото издание „Катимерини“ по повод реакцията на Руската православна църква, която „заплаши с голям разкол в православния свят заради Украйна“. В публикацията Вартоломей припомня как Московската патриаршия е признала самостоятелност на Православната църква на..

публикувано на 24.09.18 в 10:59
Колинда Грабар-Китарович

Хърватският президент с обръщение към македонците

Дни преди референдума в Македония и хърватският президент Колинда Грабар-Китарович изпрати видеообръщение към гражданите. Тя каза, че Македония принадлежи към семейството на ЕС и НАТО и Хърватия е готова да им помогне по този път. „Това е възможност за македонските граждани да допринесат за стабилността и напредъка на цяла Югоизточна..

публикувано на 24.09.18 в 10:51

Цветан Цветанов отива в Брюксел за заседание на групата за контрол на Европол

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов ще участва в заседанието на Съвместната група за парламентарен контрол върху работата на Европол, което се провежда в Брюксел. В белгийската столица Цветан Цветанов ще разговаря с председателя на групата на ЕНП в Европарламента и кандидат за председател на..

публикувано на 24.09.18 в 10:47