Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо в ефира на БНР:

Правителството на Украйна вече има данни за нарушаване на примирието от сепаратистите в Донецк

Това съобщи украинският посланик в София Н. Пр. Микола Балтажи

| обновено на 08.09.14 в 12:17
Снимка: БГНЕС

Още преди подписването на протокола за примирие в Минск имаше сигнали от терористите, че то няма да бъде спазено от Украйна. Но, след като беше подписан, имаме факти за нарушаване режима на прекратяване на огъня - и то - в Донецк, където бунтовниците и руските войници продължаваха да обстрелва украинските сили, заяви посланикът на Украйна у нас Н. Пр. Микола Балтажи. Той уточни, че това е станало още същата вечер на 5-и септември.

Въпрос на политическа воля от двете страни е да се спазва примирието, защото това е много важна крачка към мира, допълни посланикът. Към момента украинските войски само отвръщат на огъня, когато има случаи на нападение срещу тях. Иначе Украйна спазва примирието, увери дипломатът. Той призова за максимални усилия за спазване протокола за прекратяване на огъня.

Балтажи съобщи още, че българската помощ за Украйна се изразява с включването към два тръстови фонда. Единият е свързан с лечението и рехабилитацията на украинските военнослужещи, а другият - с киберотбраната.

Президентът Петро Порошенко на срещите си с лидерите на Западните държави се договори за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна, която включва смъртоносно и несмъртоносно въоръжение, както и високопрецизно военно оборудване, каза украинският посланик, като уточни, че това е обсъдено с държавните и правителствени ръководители на САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Италия.





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!