Проф. Кристофър Фийлд: Предстои ни дълъг път, за да се справим с климатичните промени

Снимка: Венета Павлова

По покана на Българското училище за политика у нас е проф. Кристофър Фийлд - един от най-големите специалисти по климата в света. Тази вечер той ще изнесе лекция „Бедствията и климатичните промени. Какво да очакваме“. Той е у нас дни преди срещата на върха на ООН в Ню Йорк за промените в климата.

Предстои ни доста дълъг път да изминем, за да се справим с климатичните промени, каза в интервю за предаването „Нещо повече“ проф. Кристофър Фийлд.

Аз смятам, че климатичните промени, които наблюдаваме от началото на 21 век, са едно от сериозните предизвикателства, пред които се изправя  днес света. Те, разбира се, не са единственият проблем, но същевременно с  това те обаче ще са един от важните фактори, които ще затрудняват в много отношения света. В същото време обаче те ще направят света по свързан, защото икономиката в световен план трябва да бъде подготвена за тези предизвикателства. Климатичните промени са свързани освен с икономиката, но и с човешката сигурност и ще накарат влиятелните хора в различни точки по света да се замислят какво трябва да се прави, за да бъдат преодолени  последствията от  тях.

Хората вече трябва да бъдат много повече подготвени за тези предизвикателства. Вече трябва много по-сериозно да се мисли за изграждането на подходяща система в световен план, която да подготвя света в тази посока. Рисковете, пред които се изправяме, трябва да бъдат преодолявани именно с такива усилия. За това смятам, че не сме готови за развитието на тези неща нито в индустриален план, нито в урбанистичен, коментира проф. Фийлд.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Още от категорията
При проучването доброволци били карани да въртят велоергометър с различна интензивност и продължителност.

Спринтът влияе на здравето като умереното продължително натоварване

Учени от университета на щата Виктория в Австралия установиха, че кратката интензивна  физическа активност е толкова ефикасна за поддържане на митохондриалните функции, колкото продължителните физически натоварвания, предаде БТА, цитирайки сайта MedicalXpress. Известно е, че физическите упражнения допринасят за създаване на нови митохондрии..

публикувано на 24.09.18 в 15:24

Регионалната библиотека „Христо Ботев“ във Враца отличи най-активните си млади читатели през лятната ваканция

Регионалната библиотека „Христо Ботев“ във Враца отличи най-активните си млади читатели през лятната ваканция. Освен по броя на прочетените книги, конкурсът тази година беше насочен и към стимулиране на разбирането на прочетеното. За целта младите хора водеха читателски дневници. Директорът на библиотеката Силвия Врачовска обясни: „За трета..

публикувано на 24.09.18 в 15:23

Тази вечер БНТ показва документалния филм за опожаряването на Софийския държавен цирк

Тази вечер от 18 часа по БНТ ще бъде премиерата на документалния филм „Мокър от дъжд не се бои“. Сценарист на филма на Драгомир Драганов, режисьор е Николай Василев, а оператор – Борислав Георгиев. Филмът е посветен на 35-годишнината от пожара, който унищожи Софийския държавен цирк. Във филма се показват снимките на фотографа Иван..

публикувано на 24.09.18 в 15:09

Задръствания по автомагистрала "Хемус" в района на Витиня

Натоварено е движението по основните магистрали. Големи задръствания се образуваха на автомагистрала "Хемус" в района на Витиня, където продължават ремонтите на виадукти.   Също заради ремонти, проблеми има и по автомагистрала "Тракия". Инспектор Илия Георгиев от Пътната полиция предупреди и за други участъци с ограничения: “По АМ "Тракия" в..

публикувано на 24.09.18 в 15:07
Людмила Еленкова

„Скандал“ на Венета Райкова и „Затвори сърце“ от Папи Ханс –най-предпочитаните книги в „Хеликон“

  „Скандал“ на Венета Райкова и „Затвори сърце“ от Константин Трендафилов – Папи Ханс са   най-продаваните заглавия в книжарници „Хеликон“ през тази седмица. Това каза Людмила Еленкова от Книжарница „Хеликон“ в интервю за предаването „12+3“. Еленкова препоръча книгата „Хотел „Захер““ от Родика Дьонерт: „ Книгата разказва за величието на..

публикувано на 24.09.18 в 14:17

Възстановено е движението по пътя между Симитли и Кресна

Възстановено е движението по път между Симитли и Кресна при Кресненско ханче , където от снощи трафикът преминаваше в една лента поради аварирал камион.

публикувано на 24.09.18 в 14:11

Пожар горя в училище в Русе, пострадали няма

Пожар горя днес на четвъртия етаж на средно училище "Възраждане" в Русе.  Сигналът за огъня е подаден след 12.30 часа и два екипа на противопожарната служба пристигнаха на място, за да потушат пламъците.  Огънят вече е овладян. Пострадали няма, тъй като днес не е учебен ден, но има унищожено имущество. Причините за инцидента се изясняват. 

публикувано на 24.09.18 в 14:07