Проф. Кристофър Фийлд: Предстои ни дълъг път, за да се справим с климатичните промени

Снимка: Венета Павлова

По покана на Българското училище за политика у нас е проф. Кристофър Фийлд - един от най-големите специалисти по климата в света. Тази вечер той ще изнесе лекция „Бедствията и климатичните промени. Какво да очакваме“. Той е у нас дни преди срещата на върха на ООН в Ню Йорк за промените в климата.

Предстои ни доста дълъг път да изминем, за да се справим с климатичните промени, каза в интервю за предаването „Нещо повече“ проф. Кристофър Фийлд.

Аз смятам, че климатичните промени, които наблюдаваме от началото на 21 век, са едно от сериозните предизвикателства, пред които се изправя  днес света. Те, разбира се, не са единственият проблем, но същевременно с  това те обаче ще са един от важните фактори, които ще затрудняват в много отношения света. В същото време обаче те ще направят света по свързан, защото икономиката в световен план трябва да бъде подготвена за тези предизвикателства. Климатичните промени са свързани освен с икономиката, но и с човешката сигурност и ще накарат влиятелните хора в различни точки по света да се замислят какво трябва да се прави, за да бъдат преодолени  последствията от  тях.

Хората вече трябва да бъдат много повече подготвени за тези предизвикателства. Вече трябва много по-сериозно да се мисли за изграждането на подходяща система в световен план, която да подготвя света в тази посока. Рисковете, пред които се изправяме, трябва да бъдат преодолявани именно с такива усилия. За това смятам, че не сме готови за развитието на тези неща нито в индустриален план, нито в урбанистичен, коментира проф. Фийлд.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Още от категорията

В БДЖ не достигат пътнически влакове

В БДЖ не достигат пътнически влакове, обяви министърът на транспорта Росен Желязков. Пред парламентарната транспортна комисия той даде подробности за състоянието на компанията.  "БДЖ - Пътнически превози" разполага с 289 локомотивни мотрисни влакове, от тях 95 са изведени в изолация, а 42 в момента са в ремонт. 30 електрически мотрисни влакове са в..

публикувано на 14.11.18 в 16:09
Проф. Здравко Каменов, Мария Христова и доц. Даниела Попова (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“

Хранене, здраве и научни изследвания в Световния ден за борба с диабета

В Световния ден за борба с диабета в „Нашият ден“ поглеждаме към рисковите профили и превенциите, свързани с диабета, който продължава да уврежда и покосява живота на милиони хора по света. Денят по традиция се отбелязва на всяка годишнина от рождението на канадския лекар и физиолог Фредерик Бантинг – един от откривателите на инсулина и лауреат на..

публикувано на 14.11.18 в 16:08
Екзекутираният Вахид Мазлумин (вдясно) натрупал 2 тона златни монети, твърди агенция ИСНА.

Иран екзекутира "султана на монетите"

Иран екзекутира валутен търговец, известен като „султана на монетите“ заради трупането на златни монети, предаде Би Би Си. Вахид Мазлумин и друг член на мрежата му бяха осъдени на смърт заради „разпространяване на корупция по Земята“. Според иранската агенция ИСНА Мазлумин и съучастниците му натрупали около 2 тона златни монети...

публикувано на 14.11.18 в 15:54

Двама с обвинения по случая "Джи Пи Груп"

Двама души са обвинени във връзка с прокурорското разследване, свързано с компанията "Джи Пи Груп". Това съобщиха от Специализираната прокуратурата, без да посочват имена. И двамата са на свобода срещу парични гаранции от 15 000 и 30 000 лева.  Разследването е на Специализираната наказателна прокуратурата, защото е за престъпен сговор...

публикувано на 14.11.18 в 15:44

Ингрид Шикова: България има шанс и в Европа на две скорости

„Не съм се родила канцлер и никога не съм забравяла това. Повече от сигурна съм, че настъпва моментът, в който да започне нова глава. Четвъртият ми мандат ще бъде последен за мен като канцлер на Федерална република Германия“, заяви Ангела Меркел в края на октомври, а през вчерашния ден се яви на изслушване пред Европейския парламент. Също историческо. Към..

публикувано на 14.11.18 в 15:40

Протести в Украйна заради проблеми с парното

Проблеми с топлоподаването в Украйна провокираха протести в Киев и още няколко града, съобщават медиите в Русия. Жители на столицата блокираха пешеходна пътека, което доведе до километрични задръствания в центъра. Непрестанното двупосочно пресичане на пешеходна пътека на булевард „Леся Украинка“ в Киев от протестиращите предизвика недоволството..

публикувано на 14.11.18 в 15:35

Предвиждат финансови стимули за иновативните училища

За да се увеличи броят на иновативните училища у нас и да бъде стимулирано въвеждането на все по-нови образователни практики, от следващата учебна година се предвиждат финансови стимули за учебните заведения. Това заяви в Пловдив заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, която участва в четвъртото издание на инициативата..

публикувано на 14.11.18 в 15:29