Eмисия новини
от 13.00 часа

Проф. Кристофър Фийлд: Предстои ни дълъг път, за да се справим с климатичните промени

Снимка: Венета Павлова

По покана на Българското училище за политика у нас е проф. Кристофър Фийлд - един от най-големите специалисти по климата в света. Тази вечер той ще изнесе лекция „Бедствията и климатичните промени. Какво да очакваме“. Той е у нас дни преди срещата на върха на ООН в Ню Йорк за промените в климата.

Предстои ни доста дълъг път да изминем, за да се справим с климатичните промени, каза в интервю за предаването „Нещо повече“ проф. Кристофър Фийлд.

Аз смятам, че климатичните промени, които наблюдаваме от началото на 21 век, са едно от сериозните предизвикателства, пред които се изправя  днес света. Те, разбира се, не са единственият проблем, но същевременно с  това те обаче ще са един от важните фактори, които ще затрудняват в много отношения света. В същото време обаче те ще направят света по свързан, защото икономиката в световен план трябва да бъде подготвена за тези предизвикателства. Климатичните промени са свързани освен с икономиката, но и с човешката сигурност и ще накарат влиятелните хора в различни точки по света да се замислят какво трябва да се прави, за да бъдат преодолени  последствията от  тях.

Хората вече трябва да бъдат много повече подготвени за тези предизвикателства. Вече трябва много по-сериозно да се мисли за изграждането на подходяща система в световен план, която да подготвя света в тази посока. Рисковете, пред които се изправяме, трябва да бъдат преодолявани именно с такива усилия. За това смятам, че не сме готови за развитието на тези неща нито в индустриален план, нито в урбанистичен, коментира проф. Фийлд.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Още от