Проф. Кристофър Фийлд: Предстои ни дълъг път, за да се справим с климатичните промени

Снимка: Венета Павлова

По покана на Българското училище за политика у нас е проф. Кристофър Фийлд - един от най-големите специалисти по климата в света. Тази вечер той ще изнесе лекция „Бедствията и климатичните промени. Какво да очакваме“. Той е у нас дни преди срещата на върха на ООН в Ню Йорк за промените в климата.

Предстои ни доста дълъг път да изминем, за да се справим с климатичните промени, каза в интервю за предаването „Нещо повече“ проф. Кристофър Фийлд.

Аз смятам, че климатичните промени, които наблюдаваме от началото на 21 век, са едно от сериозните предизвикателства, пред които се изправя  днес света. Те, разбира се, не са единственият проблем, но същевременно с  това те обаче ще са един от важните фактори, които ще затрудняват в много отношения света. В същото време обаче те ще направят света по свързан, защото икономиката в световен план трябва да бъде подготвена за тези предизвикателства. Климатичните промени са свързани освен с икономиката, но и с човешката сигурност и ще накарат влиятелните хора в различни точки по света да се замислят какво трябва да се прави, за да бъдат преодолени  последствията от  тях.

Хората вече трябва да бъдат много повече подготвени за тези предизвикателства. Вече трябва много по-сериозно да се мисли за изграждането на подходяща система в световен план, която да подготвя света в тази посока. Рисковете, пред които се изправяме, трябва да бъдат преодолявани именно с такива усилия. За това смятам, че не сме готови за развитието на тези неща нито в индустриален план, нито в урбанистичен, коментира проф. Фийлд.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Още от категорията
Космодрумът край едноименния град Байконур в Къзълординска област, Казахстан

До две години може да бъде построен първият британски космодрум

Първият британски космодрум може да се появи още през 2020 година на отдалечен полуостров на северното крайбрежие на Шотландия, съобщи Би Би Си.   Полуостров Амхойн в шотландското графство Съдърланд е избран като най-подходящото място за изстрелване на малки сателити в полярна орбита. Те ще се използват основно за наблюдение на земната..

публикувано на 19.07.18 в 03:08

Първото изпитание на ускорителя за новата ракета-носител "Ариана-6" е преминало успешно

Космическият център във Френска Гвиана съобщи, че първото изпитание на ускорителя за новата ракета-носител "Ариана-6" е успешно. Пробният тест е бил с продължителност 135 секунди и се е състоял на ракетната площадка в Куру. Това е най-големият в света двигател с твърдо гориво с монолитен корпус от въглеродно влакно. Ускорителят е с..

публикувано на 19.07.18 в 03:00

Пътешествие на кафяви водорасли доказа, че Антарктида не е изолиран континент

Кафяви водорасли са преминали 20 000 км от най-южните части на Индийския и Атлантическия океан до бреговете на Антарктида, съобщи "Сайънс алърт". Това невероятно пътешествие е първото категорично доказателство, че Антарктида не е изолиран континент. Международният екип от учени, открил "чуждестранните" кафяви водорасли, изработи компютърен..

публикувано на 19.07.18 в 02:56

Археолози откриха най-стария хляб в Йордания

Овъглени остатъци от хляб, изпечен преди около 14 500 години на обект в североизточната част на Йордания, изненадаха учените, съобщи Ройтерс. Оказа се, че хора започнали да приготвят хляб цяло хилядолетие преди началото на земеделието. Въпросният хляб, който донякъде напомнял питка, бил приготвен от диворастящи култури, като ечемик, лимец,..

публикувано на 19.07.18 в 02:46

Откриха останки от древен гигантски носорог от доледниковата епоха в Крим

Учени се натъкнаха на останки от древен гигантски носорог от доледниковата епоха в откритата през това лято пещера в Крим, съобщи ТАСС. Животното е било с размерите на слон. Този вид носорози са живели в доисторическия период и най-вероятно са послужили за изграждането на образа на еднорога в митологията. Древното животно е било дълго около..

публикувано на 19.07.18 в 02:34

Русия създаде Център за прием, разпределяне и настаняване на бежанци в Сирия

Русия създаде в Сирия в координация със сирийските власти Център за прием, разпределяне и настаняване на бежанци. Той ще се занимава с организирането на доставки с хуманитарната помощ за Сирия и устройването на бежанците, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС. За да бъде координирана работата на центъра, в Москва е..

публикувано на 19.07.18 в 02:18

Хайко Маас: Неубедително е оттеглянето от страна на Доналд Тръмп на думите му за Русия

Германският министър на външните работи Хайко Маас заяви, че оттеглянето от страна на Доналд Тръмп на думите му за Русия е неубедително. По-рано американският президент каза, че думите му за това, дали Русия се е месила в изборите в Съединените щати през 2016 не са били разбрани правилно. Попитан в интервю, как оценява отказа на Тръмп от..

публикувано на 19.07.18 в 02:15