Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите между ГЕРБ и БСП приключиха без споразумение за коалиция

| обновено на 13.10.14 в 15:17
Снимка: БГНЕС

Преговорите между ГЕРБ и БСП приключиха без споразумение за коалиция. Менда Стоянова от партията с най-много мандати в следващото НС изтъкна, че по 4 от основните приоритети на ГЕРБ има съвпадение на възгледите. Това са евроатлантическата ориентация на България и ангажиментите, поети от страната ни по международните договори, подобряване на бизнес средата и насърчаване на инвеститорството, влизането в европейския банков съюз и създаването на единния енергиен европейски пазар.

Различия има за КТБ и по отношение кои са главните инфраструктурни обекти. От ГЕРБ настояват международни eксперти да предложат решение за банката, а БСП – по-скоро да започне изплащането на вложителите. Общо по 8 приоритета не е постигнато съгласие. Сред тях са данъчното облагане, цената на тока, промените в сектор „Сигурност“.

За съжаление, различията са повече. Ние сме две партии от различни политически пространства. Надяваме се, че нашите избиратели, които са гласували за нас, са гласували именно за тези наши приоритети и ние, като един бъдещ мандатоносител, носейки отговорността за едно евентуално бъдещо управление, ще стигнем до разбирателство за такова, трябва да осъществяваме своето управление на база на своята програма. 

От ГЕРБ настояват  цената на тока да се определя въз основа на икономическите показатели, като ДКЕВР да се избира с 2/3 парламентарно мнозинство, а БСП - да няма повече увеличение на цените на тока.

Стоянова изтъкна, че следващи преговори с БСП биха били много трудни, ако БСП не отстъпят от т. нар. "червени линии".

Цецка Цачева също потвърди, че до споразумение с БСП няма да се стигне, освен ако БСП не покаже отстъпки по точките, които според ГЕРБ са неприемливи. 

БСП определи разговорите с ГЕРБ като конструктивни и с висока степен на откровеност. За левицата е важно стабилността - политическа, финансова и социална, нови избори не са решение, посочи Янаки Стоилов:
Става дума за балансиране на енергийния сектор, но не чрез ново увеличаване на цените на електроенергията. От страна на ГЕРБ не беше казано, че не това е въпросът, с който трябва да се занимават политиците, че тези въпроси се решават от пазара. Въпросът е обаче, че в България няма реален пазар на електроенергия. Ние също така си даваме сметка, че простото залагане на либерализацията на цените би поставила гражданите и бизнеса в непоносимо положение и затова нашето категорично становище е, че никой не трябва да прибягва към ново увеличаване на цените на електроенергията. Това е наша политическа позиция, разбира се в компетентността на регулатора е той да направи своите разчети и той да приеме своите решения. 
По отношение на ситуацията в КТБ: Смятаме, че мина много време и има отговорни лица в лицето на квесторите, назначени от страна на БНБ, максимално бързо да бъде представена картина за реалното финансово състояние, а очакваме също така да бъдат посочени отговорните за това състояние. Също така сме за осигуряване на гарантираните влогове на гражданите. Ако затова се наложи да бъдат осигурени допълнително средства на гаранционния фонд, който да покрие тези влогове в случай, че се стигне до тяхното изплащане, тогава държавата трябва да стъпи в тези права и да разполага с всички активи на банката.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна