Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Вили Лилков: Готови сме да влезем в управлението с ясно разписана програма

Снимка: Петър Георгиев

Преговорите на ГЕРБ с политическите партии продължават. Днес е срещата с Реформаторския блок. Проф. Вили Лилков от ДСБ подчерта, че в РБ има ясно изразена готовност от всички партии за участие в управлението.

Готови сме да влезем в управлението с ясно разписана програма, заедно с партньорите, с които ще управляваме. Надявам се преговорите да бъдат успешни и след това ще се премине към работа в експертни групи по всички въпроси, които се отнасят до бъдещата програма, с която правителството ще управлява. Подчертавам това, защото имаше мнение, че между нас има колебание. Ако се работи достатъчно интензивно, за две седмици е напълно постижимо да има коалиционно споразумение. Смятам, че до началото на ноември ще има и разписана програма. Не очакваме разминаване, каза Лилков и по отношение на реформата в съдебната система. 

За Патриотичния фронт Лилков обясни, че намира общо между идеите им и тези на Реформаторския блок.

Прочетохме внимателно декларацията на ПФ, разгледахме техните предложения и виждаме в тях доста неща, които съвпадат с наши идеи за управлението. Това е по-важно. Всички партии, които са представени в НС, заявяват, че държавата се нуждае от реформи. Радвам се, че РБ успя да наложи това говорене за необходимостта от реформи. Когато има конкретно разписани предложения и цели, не е трудно да се намерят партньори. 

За посещението на Кунева в централата на ГЕРБ събеседникът в "Преди всички" каза, че няма вето всяка партия да решава своите въпроси, в това число и ДБГ да кандидатства за член на Европейската народна партия. 

Мисля, че е разумно обяснението, което чухме за посещението в ГЕРБ, и аз не се притеснявам. Ако някой иска да скрие нещо, той няма да го направи по този начин. Ние, като блок, имаме пълно доверие между отделните партии и решаваме въпросите с консенсус. 

Чуйте разговора от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна