Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Емилия Миланова: Очакванията са лицензът на КТБ да бъде отнет

Проф. Емилия Миланова
Снимка: БГНЕС

Очакванията са, че вероятно няма да има друга възможност освен да се отнеме лицензът на КТБ, защото обезценката на кредитите ще бъде достатъчно голяма. Прогнозата направи в предаването "12+3" проф. Емилия Миланова – бивш подуправител на БНБ с ресор "Банков надзор". Тя обясни, че преценката й е базирана на извадки от предварителния доклад на одиторите, който се разпространяваше в публичното пространство:

Виждах маниера, по който са оценявани активите. Ако това е продължило по-нататък с допълнителната информация, която те са събрали, за да направят съответната оценка. Това е демонстрация на начина, по който Централната банка "управляваше" специалния надзор на КТБ.

В понеделник квесторите в КТБ внесоха в БНБ доклада на одиторските фирми за състоянието на банката, но резултатите от него все още не са оповестени публично.

Специалният надзор, като оздравителна процедура, трябва да се провежда за много кратко време, категорична е проф. Миланова:

Това е абсурдно, в продължение на толкова много месеци да е затворена банката, тя да не изпълнява абсолютно никакви операции, да не провеждаш никакви оздравителни операции по отношение на нея и да очакваш, че ще се случи нещо оздравително.

Според проф. Миланова трябва да се създаде работна група от представители на БНБ и Министерството на финансите, която да разработи няколко варианта за оздравяване на банката с участие на акционерите или инвеститори.

Цялото интервю с проф. Емилия Миланова можете да чуете от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна