Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Мухин: Санкциите са полезни за Русия

Снимка: Васко Михайлов


Войната със сепаратистите в Украйна вече отне живота на 4000 души по официални данни на ООН, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Русия в своя стремеж да попречи на европейския избор на Украйна на практика постигна обратен ефект и този процес се ускори. Западът от своя страна като въведе санкции разчиташе да предизвика недоволство сред обкръжението на Владимир Путин и сред обикновените хора, но това не се случи. Популярността на руския президент е на невиждани досега рекордни нива.

Никоя страна не би направила първата крачка за нормализиране на отношенията. Работата е там, че Европа се намира под натиска на САЩ и не е способна сега адекватно да оцени последиците от действията на политиците в Брюксел, каза  генералният директор на Центъра за политическа информация в Русия Алексей Мухин в интервю за предаването „Събота 150“.

Икономистите отдавна предупреждават, че в резултат от въвеждането на санкции от страна на Евроопа спрямо Русия, европейската икономика ще изпита сериозни претоварвания. После тези тенденции ще се прехвърлят и върху американската икономика, което ще е следствие на дълбоките връзки между двете икономики. По този повод смятам, че реакцията на Русия е оптимална спрямо ситуацията и тя е изчаквателна. ЕС в тази ситуация за съжаление няма да  е в състояние да признае своите грешки или да направи обратен завой. От своя страна Русия, която точно дефинира своите позиции спрямо Югоизточна Украйна, а също така по отношение на своите по-нататъшни действия спрямо ЕС и САЩ, не вижда в какво да се покае и какви свои грешки да признае. Струва ми се, че тази взаимна конфронтационна позиция в крайна сметка ще доведе до някои затруднения в реализирането на модел, който подразбира партньорство и сътрудничество в рамките на сега действащите международни институции и двустранни комисии. Дори не можем да говорим за изолация на Русия, защото Западът в не по-малка степен сам се изолира. Русия, която се обръща към Латинска Америка и на Изток, но не само към Китай, но и към Южна Корея и Япония и други страни, открива за себе си нови възможности за развитие. Европейският пазар в този случай губи и това предизвиква съжаление в Русия и не ни остава нищо друго освен да се отнасяме към това явление философски, каза още той.

Според него Русия няма илюзии за бързото премахване на санкциите: Мисля, че населението на Русия също споделя тези настроения на ръководството.  Това се доказва от доста високото ниво на подкрепа, което се наблюдава днес. Санкциите са полезни за Русия и дори съм привърженик на запазването на санкционния режим от страна на Запада, защото руската икономика е като болен човек, който не иска да оздравява. На него му е комфортно да боледува. Благодарение на високите цени на енергоносителите и на добрите отношения със западните страни, руската икономика не забелязваше онези хронични заболявания , от които страда. Сега при тези форсмажорни условия, много е вероятно икономиката да започне да се подобрява. Положителните тенденции са налице, а премахването на санкциите ще доведе отново до предишното състояние.

Според Мухин в близо бъдеще Русия няма да признае и присъедини самопровъзгласилите се Донбаска и Луганска републики.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна