Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Перенджиев: Горбачов, а не Западът или САЩ, направи повече за падането на Берлинската стена

Ал. Перенджиев: Идеята за обединена Европа не е утопия


Разрушаването на Берлинската стена не беше онова събитие, което повлия на процесите, които се случваха в Източна Европа и в тогавашния Съветски съюз. По-скоро самите политически и демократични процеси доведоха до разрушаването на Стената, каза експертът от Асоциацията на военните политолози Александър Перенджиев в интервю за предаването „Неделя 150“.

Тези процеси бяха закономерни от историческа гледна точка и все някога това щеше да се случи. Хората, които разрушиха Стената, вярваха, че премахвайки тази преграда, откриват пътя към едно по-добро бъдеще пред тях, както обикновено при такива големи сътресения неминуемо присъства и елемент на идеализиране на бъдещето, което предстои. В действителност реалността, която дойде след еуфорията, накара много хора след време да се замислят и да констатират с носталгия, че не всичко в миналото е било толкова отрицателно, добави той.

По отношение на Перестройката на Горбачов, Перенджиев заяви: Ролята на преустройството или онова, което Горбачов определяше като ново мислене, бяха да проправят път на общочовешките ценности, да направят международните отношения универсални, глобални. Тогава смятахме, че отношенията между Изтока и Запада ще се променят и ние като СССР, а по-късно и като Русия ще станем част от този общ демократичен свят. Мисля, че Горбачов, а не Западът или САЩ, направи повече, за да се случи това. Когато виждаме днес какъв е резултатът, мнозина в Русия оценяват ролята на Горбачов и неговото преустройство като дори се смята, че той е предал националните интереси и е подпомогнал разпадането на СССР като е подкрепил тези демократични процеси.

Според него в момента няма опасност да има втора Студена война като причината е, че в момента конфликтът е за борба на геополитически интереси и за необходимостта на Русия да защити своите интереси.

Според експерта идеята за обединена Европа не е утопия: Ако говорим за обединяването на цяла Европа, включително с участието на Русия, мисля, че това е реален проект и той ще бъде реализиран при едно единствено условие – ако ЕС престане да бъде придатък към американската политика и се превърне в самостоятелен субект на международната политика. Когато европейците започнат твърдо да отстояват своите интереси, именно тогава може да бъде постигнато сближаването на Русия с останалата част от Европа. Още повече, че сегашната практика често показва, че сред европейските страни вече се наблюдава нещо като тихо противопоставяне на официален Вашингтон, защото тези страни разбират, че са принудени да действат против своите собствени интереси. Така че идеята за обединена Европа не е утопия.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна