Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цв. Симеонов: Не трябва да драматизираме нещата с невъзможността сега да се събере НСТС

Цветан Симеонов
Снимка: БГНЕС


Не трябва да драматизираме нещата с невъзможността в този момент да се събере Тристранният съвет и по процедурите, предвидени в него, да направи обсъждане на актуализацията на бюджета. Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

На практика това обсъждане се състоя по времето на служебния кабинет. Там нашите позиции бяха много подробно изложени. Намират се в протоколите на НСТС. Промените, които бяха внесени в този проект на служебното правителство от новото правителство – има известно подобрение, посоката е правилна – в ограничаване на дефицита, но пределът, който ние категорично поставихме – 3% дефицит или под него, не е достигнат. Оправдания от това, че ще се обясни на Брюксел, че се е наложило, за нас няма значение, след като последствията за България, процедури за неспазване на тавана на дефицита ще започнат, ще отдалечи приближаването ни към еврозоната и други механизми, жизнено важни за нас, след като показахме, че не можем сами да се справим с контрола на нашите финансови институции. Такива оправдания не са приемливи. Хубаво е, че финансовият министър отчита, че е възможно да доведе до натрупване на огромни просрочия към бизнеса и прехвърляне в следващата бюджетна година. Това е добре, защото виждаме, че съзнават опасността. Ние днес по-рано в обсъжданията във финансовото министерство точно по този повод казахме, че за нас, българския бизнес, първият приоритет, който искаме да видим в мотивите на промяната на бюджета, е да се види колко са се увеличили задълженията към бизнеса, неиздължените плащания към него, което ще покаже загриженост за бизнеса. Не е първа грижа да бъдат удовлетворявани желанията на министерствата. Второ – каквито и да е средства за дадено министерство в следващата година трябва да се обвържат с постигането на определени цели и непостигането им да бъде обвързано с непредоставяне на достатъчно средства.

Запитан за обявеното днес, че до 2 млрд. заем ще бъде взет заради КТБ, Симеонов каза: Ние настояваме на това, че има начини на набиране на средства от други източници, не от държавния бюджет.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна