Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят книгата "Историята на една изчезнала общност - евреите от Карнобат"

"Историята на една изчезнала общност - евреите от Карнобат". Така е озаглавено научното изследване, чиято премиера вече като книга ще бъде тази вечер в Центъра за култура и дебат "Червената къща".

Изследването е направено от д-р Цви Керен. Той е роден в София, живее в Израел и в последните 20 години изследва българската еврейска общност и по-специално гробищата, които фотографира, картографира и документира. Под негово ръководство са документирани и фотографирани над 200 хиляди документа от основните архиви в София и други градове. Д-р Керен е редактор на "електронните досиета" на 34-те различни еврейски общности в България в Музея на Диаспората в Тел Авив.

Книгата на д-р Цви Керен е издадена на английски език от Американския научен център-София. Нора Димитрова-Клинтън, съоснователка на Американския научен център, разказа пред "Хоризонт" откъде е дошла идеята и решението за издаването на книгата.

Интервюто с нея може да чуете в звуковия файл.

Специалното интервю с автора на книгата за това какво можем да чуем въпреки мълчанието на надгробните камъни очаквайте в предаването "Неделя 150".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени