Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава мащабната антитерористична операция в няколко града на страната

| обновено на 25.11.14 в 18:55
Снимка: БГНЕС
Продължава специализираната операция, която ДАНС, МВР и прокуратурата провеждат срещу проповядването на война и на антидемократична идеология в няколко града в страната. Според прокуратурата акцията се осъществява в Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково. Направени са претърсвания на повече от 40 адреса.

В Пазарджик са арестувани шест души – петима мъже и една жена. Акцията е започнала след 7 часа, малко след сутрешната молитва. Сред задържаните е и осъденият за радикален ислям у нас Ахмед Муса Ахмед. Претърсени са джамията "Абу Бекир" и над 30 частни жилища. Иззети са компютри, голямо количество  литература и видеоматериали. Работата на прокуратурата и агентите на ДАНС беше подкрепена от жандармерията. 

Ахмед Муса Ахмед е с 4-годишна присъда за проповядването на радикален ислям, която се обжалва пред Пловдивския апелативен съд. 

Засиленото полицейско присъствие в квартал "Изток" в Пазарджик ще остане през целия ден. В официално съобщение от прокуратурата се посочва, че продължават процесуално-следствените работи.

В Пловдив специализираната операция се провежда на територията на двата най-големи ромски квартала в града "Столипиново" и "Шекер махала".

Повече от 50 полицаи и жандармеристи са посетили няколко адреса в "Столипиново". По непотвърдена информация задържаните за разпит са десетки.

Ромският квартал "Лозница" в Асеновград също е бил блокиран от полиция и жандармерия тази сутрин. Арестуван и отведен на разпит в районното полицейско управление е ходжата, известен като Тефик, а иначе с българското име Стефан Димитров. Брат му Сава Димитров заяви, че се занимават със строителство,  а жилището им е било претърсено, иззет е компютър:

Без нищо дойдоха, търсят нещо, ама не казват нищо. Трябва да кажат, трябва да има нещо, за да го задържат. Компютъра взеха.

По данни на прокуратурата подобни акции е имало още и в Смолян и Хасково. По информация на нашия кореспондент в Смолян Радостина Чернокова акция има в района на Златоград. Джамията и дома на семейство Караасенови в залтоградското село Старцево са били обект на специализираната операция на прокуратурата и ДАНС срещу проповядването на война и на антидемократична идеология, която започна тази сутрин. Имамът Хасан Щърбов го няма, отведена е и 25-годишна жена.

От Окръжната прокуратура в Смолян отказаха подробности, тъй като досъдебното произодство е на Окръжната прокуратура в Пазарджик и от Смолянската прокуратура били помолени за съдействие.

Председателят на джамийското настоятелство в Хасково Мюмюн Рамадан съобщи, че в хасковските джамии не е имало претърсване или арести на имами. Кадир Кадир от хасковоското село Козлец не е викан на разпит. През 2011-та година той беше осъден за притежание и разпространение на ислямистка литература.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна