Младите хора не са подготвени достатъчно по отношение на секса и за това как да се пазят от вируси като ХИВ


За втора поредна година страната ни се включва в Европейската седмица за тестване на ХИВ. Регионалните здравни инспекции в сътрудничество правят кампания за изследване, където всеки желаещ може да провери статуса си.

Д-р Радосвета Стаменкова от Българската асоциация за семейно планиране обясни, че безплатните тестове за ХИВ се правят постоянно, а не само през кампанията. Тя каза, че все още младите хора не са подготвени достатъчно по отношение на секса и за това как да се пазят:

Все още се крием зад идеята, че разговорът за секса е табу. Нещо, което не се прави в семейството, защото тия неща са срамни, нещо, което се очаква да се случи в училището, ама същевременно да не ни развращават децата, а в същото време училището пита: "Защо децата идват такива неподготвени от къщи?“.

Аз например забелязвам, че след толкова години информационни кампании има поколения млади хора, които поне на теория знаят как се използва презерватив, но понеже това се случва на другите хора и няма точно на тях да им се случи, не го използват винаги, когато имат сексуален контакт с нов партньор или с непознат. Т. е. имаме информираността, евентуалното умение, но нагласата и начинът на поведение не е променен. От друга страна имаме на моменти погрешни наслагвания, които водят до грешни представи и грешна информация. Давам конкретен пример -  когато говорим за ХИВ, ние говорим за това, че при битов контакт няма опасност от предаване на инфекцията, няма опасност когато използваме общи прибори за хранене и обща баня, но младите хора изпускат момента, че ако ползват обща самобръсначка, те могат да се заразят. Или пък все още в някои места, включително и в елитни училища, битува идеята, че ХИВ се предава посредством ухапване от комар, което не е вярно. Т. е. явно трябва днешно да се промени в говоренето. Говоренето не трябва да е само кампанийно, а трябва са се случва през цялата година, трябва да бъде част от една стройна и добра програма по здравно образование, която да я има във всички училища, която за съжаление до момента я няма.

Красимира Атанасова – консултант от кабинет за безплатно консултиране и изследване за ХИВ към Районната здравна инспекция в Русе казва:

Има хора, които са много стриктни - щом сменят партньорите, веднага идват да се изследват, но има и такива, които питат: "Иглите за еднократна употреба ли са, вие можете ли с нещо да ме заразите, ръкавиците за еднократна употреба ли са?“.


print Отпечатай
Още от категорията

Преглед на печата

"Токът може да поскъпне значително от лятото, пише на първата си страница вестник "Сега" . Всекидневникът обяснява, че след като от началото на април цените бяха увеличени, се очертава повторно повишение от 1 юли. От НЕК предлагат нарастване на цената на едро до 10 на сто, без да е изяснено дали това ще е за сметка на тарифите за бита, или за..

публикувано на 28.04.17 в 06:35

Протестиращи нахлуха в парламента в Скопие

Ситуацията в Македония постепенно се нормализира, след избухналите вчера пред и във парламента в Скопие сблъсъци. По последна информация броят на ранените е над 40 души, като сред тях има и протестиращи, и полицаи. Всички депутати вече са изведени от сградата на народното събрание, съобщиха от Министерството на вътрешните работи. Стотици..

обновено на 28.04.17 в 04:54

БДЖ пуска допълнителни вагони за предстоящите почивни дни

Заради поредицата почивни дни, от днес до 2 май включително, БДЖ увеличава с допълнителни вагони съставите на някои влакове. Ще бъдат осигурени над 13 хиляди допълнителни места за пътниците. С допълнителни вагони ще са  влаковете в посока София, Варна, Горна Оряховица, Русе, Силистра, Лом, Видин, Благоевград и Пловдив. Подробна информация може да бъде..

публикувано на 27.04.17 в 20:39
тец

Референдум срещу изграждането на депо за неопасни отпадъци от ТЕЦ „Девен”

Над  400 подписа са събрани от жителите на село Чернево, община Суворово, под искането за референдум срещу изграждането на депо за неопасни отпадъци от ТЕЦ „Девен” край селото.  Очаква се решението за референдума да бъде гласувано на следващото заседание на общинския съвет. Екологът на „Солвей соди” Иво Божидаров увери, че за депото има издадено..

публикувано на 27.04.17 в 20:36

Задържан е извършителят на вчерашния банков обир в сградата на КАТ в Благоевград

Полицията в Благоевград задържа извършителя на вчерашния банков обир в сградата на КАТ, която е на метри от полицейското управление. 29 годишният Илия Илиев   има зад гърба си два други обира и един грабеж. Подробностите по случая  бяха огласени на брифинг в прокуратурата. Илия Илиев с прякор Тарантулата може да се определи като пълен неудачник в..

публикувано на 27.04.17 в 20:22
Спасеният котарак Тигър

Ветеринари спасиха пронизано от стрела на арбалет коте

За пореден случай на жестокост към животно, алармираха от Организацията за защита на животните "Четири лапи". Сигнал за пронизан от стрела от арбалет котарак е подаден от жители на софийското село Герман. За случая вече е подаден сигнал в полицията. Започнало е разследване, извършителите се издирват, съобщиха от СДВР. Сигналът за намерен в безпомощно..

обновено на 27.04.17 в 18:59

Георги Апостолов: Телевизиите се състезават с интернет без шанс за победа

За една година в Съвета за електронни медии само от неправителствени организации са подадени над 15 сигнала за груби нарушения на правото на личен живот на децата. Това съобщи в предаването "Нещо повече" Георги Апостолов, координатор на програмата "Безопасен интернет": Обичайно сигналите са свързани с криминални прояви или насилие, като децата..

публикувано на 27.04.17 в 18:21