Младите хора не са подготвени достатъчно по отношение на секса и за това как да се пазят от вируси като ХИВ


За втора поредна година страната ни се включва в Европейската седмица за тестване на ХИВ. Регионалните здравни инспекции в сътрудничество правят кампания за изследване, където всеки желаещ може да провери статуса си.

Д-р Радосвета Стаменкова от Българската асоциация за семейно планиране обясни, че безплатните тестове за ХИВ се правят постоянно, а не само през кампанията. Тя каза, че все още младите хора не са подготвени достатъчно по отношение на секса и за това как да се пазят:

Все още се крием зад идеята, че разговорът за секса е табу. Нещо, което не се прави в семейството, защото тия неща са срамни, нещо, което се очаква да се случи в училището, ама същевременно да не ни развращават децата, а в същото време училището пита: "Защо децата идват такива неподготвени от къщи?“.

Аз например забелязвам, че след толкова години информационни кампании има поколения млади хора, които поне на теория знаят как се използва презерватив, но понеже това се случва на другите хора и няма точно на тях да им се случи, не го използват винаги, когато имат сексуален контакт с нов партньор или с непознат. Т. е. имаме информираността, евентуалното умение, но нагласата и начинът на поведение не е променен. От друга страна имаме на моменти погрешни наслагвания, които водят до грешни представи и грешна информация. Давам конкретен пример -  когато говорим за ХИВ, ние говорим за това, че при битов контакт няма опасност от предаване на инфекцията, няма опасност когато използваме общи прибори за хранене и обща баня, но младите хора изпускат момента, че ако ползват обща самобръсначка, те могат да се заразят. Или пък все още в някои места, включително и в елитни училища, битува идеята, че ХИВ се предава посредством ухапване от комар, което не е вярно. Т. е. явно трябва днешно да се промени в говоренето. Говоренето не трябва да е само кампанийно, а трябва са се случва през цялата година, трябва да бъде част от една стройна и добра програма по здравно образование, която да я има във всички училища, която за съжаление до момента я няма.

Красимира Атанасова – консултант от кабинет за безплатно консултиране и изследване за ХИВ към Районната здравна инспекция в Русе казва:

Има хора, които са много стриктни - щом сменят партньорите, веднага идват да се изследват, но има и такива, които питат: "Иглите за еднократна употреба ли са, вие можете ли с нещо да ме заразите, ръкавиците за еднократна употреба ли са?“.


Още от категорията

Похитител напада жена в сградата на холандския обществен радио- и телевизионен канал НОС

В холандския град Хилверсум край Амстердам неизвестен е взел жена за заложник в сградата на обществения радио- и телевизионен канал НОС, съобщават ДПА и Ройтерс. Според агенцията мъж е заплашил жена с нож в сградата на радиостанцията 3FM. Междувременно мъжът е арестуван, а жената - освободена. Както съобщава обществената медия НОС, мъжът е влезнал..

публикувано на 17.08.17 в 10:59

Деница Давидкова: Проблемите в училище идват от лоша комуникация

Деница Давидкова , координатор на професионалната общност за приобщаващо образование, коментира в "Преди всички" кампанията на Центъра за приобщаващо образование "Aгресията в училище - можем ли да работим с алтернативи на наказанието". Нямаме база данни за агресивните прояви в училище. За да направим политика и анализ, трябва да имаме база...

публикувано на 17.08.17 в 10:22

Основният проблем в Камчия е претоварването на лодките

Основният проблем в Камчия, констатиран при проверките на Морската администрация във Варна, е претоварването на лодките за разходка. Георги Георгиев , главен специалист в администрацията, обясни: "Морска администрация" издава един документ за сезонен превоз на хора, свидетелство, в който се описва точно колко пасажери имат право да се качват..

публикувано на 17.08.17 в 10:11

Акценти от чуждестранния печат

Скандалът с реакцията на американския президент Доналд Тръмп на действията на неонацистите в Шарлотсвил се разраства и е централна тема за британския печат днес. В редакционна статия лондонският " Гардиън " отбелязва, че Тръмп отива все по-далече в снизходителното си отношение към расистката десница и сега ще трябва да плати цената за това - както в..

публикувано на 17.08.17 в 10:07

Бивш служител алармира за нулева хигиена в хотел в Китен, Агенцията по храните констатира друго

Развалена храна и нулева хигиена в хотел-ресторант в Китен. За това алармира бивш негов служител. Храната за клиентите се изхвърля, когато вече мирише на развалено, алкохолът се налива в туби, персоналът не минава медицински прегледи. Това пише в украински вестник местен жител, който е работил в хотела. Проверката на Агенцията по храните констатира..

публикувано на 17.08.17 в 10:04

Мария Черешева: В България има много инструменти за притискане на журналисти

Мария Черешева от Асоциацията на европейските журналисти в България коментира в "Преди всички" сигнала на Николай Бареков до прокуратурата с искане за проверка на няколко водещи журналисти. Езикът му създава внушение, че повечето журналисти са корумпирани, взимат пари и укриват данъци. Целта е създаване на определени нагласи срещу конкретни хора и..

публикувано на 17.08.17 в 09:54

Унгарка се е удавила тази нощ край Поморие

28-годишна жена от Унгария се е удавила тази нощ край Поморие. Малко след 1.00 часа момичето е влязло в морето в близост до своя хотел.  Тялото ѝ е откарано за аутопсия. Предстои разпит на свидетели. По непотвърдена информация, преди да влезе във водата, момичето е употребило алкохол.

публикувано на 17.08.17 в 09:44