Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недждет Памир: Оставам песимист за бъдещето на новия руско-турски газопровод

Този проект не е възможен. В него има заложени политически цели, защото Путин наложи ембарго на Украйна и в резултат на това България реагира. Ето защо Путин избра да представи тази идея за нов газопровод именно в Турция, каза енергийният експерт и главен координатор на Центъра за стратегически изследвания в областта на енергетиката Евразия и  член на Световния енергиен комитет Недждет Памир в интервю за предаването „Събота 150“.

Ако неговата цел е да реализира проекта за преминаването на 63 млрд. куб. м. газ за Европа, то 14 млрд. ще остават за Турция, вместо от т.нар. Западен газопровод през Украйна, Молдова и Румъния към Гърция. При сегашните санкции от Европа към Москва, реализацията на проект като „Южен поток“ наистина е невъзможна. Интересно  обаче е включването на Гърция в новия проект, за който говори Путин, защото ако Атина участва, това би трябвало да означава, че Гърция е решила да напуска ЕС, добави той.

„Южен поток“ няма да донесе нищо на Турция, ако не бъдат отстранени съществуващите проблеми при доставките на газ за страната ни, за които се твърди, че се използват от Украйна за нейните нужди.  Аз не виждам такава вероятност и оставам песимист за бъдещето на новия руско-турски газопровод, обясни Памир. 

По думите му Турция е силно зависима от Русия от енергийна гледна точка: От Русия идват 58% от газовите доставки, по отношение на нефта - 8% и 32% по отношение на въглищата.

По отношение на енергийната сигурност на ЕС, Памир каза:

Това е много трудно постижимо. Истинският проблем се крие в енергийната сигурност. Русия е главният доставчик на газ за Европа. Преди да успее да намали зависимостта си от Русия, Европа трябва да преодолее сериозни пречки. В даден момент Русия и ЕС ще намеряът пресечна точка и ще продължат заедно по един и същи път.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна