Конференция в Брюксел на тема: "Възходът на популизма, крайното говорене и дискриминационните практики в Европа"

БГНЕС
Доц. д-р Анна Кръстева, създател на Изследователския център по миграционни политики към НБУ и участник в конференция в Брюксел на тема "Възходът на популизма, крайното говорене и дискриминационните практики в Европа", коментира в "Хоризонт до обед" националпопулизма:

Простото определение е едно схващане за света, което радикално разделя корумпирани, неефикасни и безотговорни елити и народа, който олицетворява ценностите. Самият народ е схванат като едно цяло и един харизматичен лидер, който успява да изрази най-скритите въжделения на този народ.
Всички, които са различни, независимо дали са емигранти, дали са религиозно различни или сексуално различни, те трябва да бъдат изключени от цялото. Популизмът е това схващане за политиката, в което трябва да се борим с враговете в името на една справедлива кауза.


Интервюто на Ирина Недева с доц. Анна Кръстева можете да чуете от звуковия файл.

print Отпечатай
Още от категорията

Протест за оставката на главния прокурор Сотир Цацаров се състоя в Пловдив

Двайсетина пловдивчани се събраха пред сградата на съдебната палата в града и се обявиха за оставката на главния прокурор Сотир Цацаров . Те обясниха, че са научили за протеста от социалните мрежи и издигнаха плакати с исканията си. Тук сме, за да изразим гражданската си позиция и защото смятаме, че е неприемливо главният прокурор да уронва..

публикувано на 24.04.17 в 19:37

Загиналите мигранти край остров Лесбос са най-малко 16

Най-малко 16 души загинаха, след като надуваема лодка с мигранти се обърна край гръцкия остров Лесбос. Първоначалната информация от гръцката брегова охрана беше за 8 жертви. Междувременно беше задействана мащабна съвместна спасителна операция на гръцки и турски сили на бреговата охрана в Егейско море. Няма точна информация колко бежанци са пътували на..

публикувано на 24.04.17 в 18:55

Звеното "Антикорупция" разследва членове на КЕВР за престъпление по служба

Звеното "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура разследва членове на Комисията за енергийно и водно регулиране за престъпление по служба.  Това съобщиха от държавното обвинение, без да посочват кои точно са проверяваните лица.  Следователи от Следствения отдел на Софийската градска прокуратура са в сградата на Комисията за водно и..

обновено на 24.04.17 в 18:39

Движение "България на гражданите" настоява държавата да създаде единен информационен портал за състоянието на водата и въздуха

Движение "България на гражданите" настоява държавата да създаде единен информационен портал, в който ежедневно да бъде оповестявана информацията по области и общини за състоянието на водата и въздуха. Партийните структури по общини започват да изпращат писма до компетентните институции, с които да изискат информация колко често се правят..

публикувано на 24.04.17 в 18:38

Светла Тодорова: Вливането на няколко дружества в "София-газ" няма връзка с цените на газа

Вливането на няколко дружества в "София-газ" - сега "Овергаз мрежи", няма връзка с цените на газа. Това каза бившият изпълнителен директор на енергийния регулатор и сегашен негов член Светла Тодорова . Тя оглавяваше комисията в периода, в който става окрупняването на газоразпределителното дружество. В момента прокуратурата проверява дали..

публикувано на 24.04.17 в 18:37

Частично ще бъде спирано водоснабдяването в град Котел през следващите два дни

Частично ще бъде спирано водоснабдяването в град Котел през следващите два дни, съобщават от ВиК Сливен. Причината - дезинфекция на водоемите и водопреносната мрежа. Утре от 8:00 до 17:00 часа, ще бъде спряно водоподаването в така наречената Средна зона на града, с главни клонове по улиците "Изворска", "Стара планина" и всички прилежащи към тях...

публикувано на 24.04.17 в 18:32

Петима телефонни измамници бяха задържани при операция МВР в страната

Петима телефонни измамници бяха задържани при операция МВР в цялата страна. Арестуваните са действали от доста време, като са познати на органите на реда у нас. Акцията е била проведена на територията на шест областни дирекции на МВР в страната. Трима от арестуваните са добре познати на властите у нас за телефонни измами. Те са от Ветово, Горна..

публикувано на 24.04.17 в 18:24