Строящият се 18 години храм „Св.Мина“ в столичния квартал „Лозенец“ ще бъде завършен през 2015-та

Снимка: www.dnevnik.bg

През 1996-та година в столичния квартал „Лозенец“ започва строителството на храм. Той е дълго чакан, защото ще бъде единствен за голям район от многолюдния квартал.

Днес, 18 години по-късно храмът е построен, но все още не е отворил врати. Хората недоумяват кой и защо оставя една прекрасна сграда да се разграби и разруши.

Църквата е строена по време на алтернативния Синод, поради което след като загуби позиции, официалният не положи никакви грижи за продължаване на строежа. Сега, мисля, че е ничия територия. В момента не се строи, там се подслоняват клошари. Сградата е започнала да се събаря, взети са някои части от нея – ламаринени плоскости, медни обкови, прозорци. Постепенно ще се разгради и ще се разруши църквата. Много се надявам, даже съм мислила да пиша писмо до Светия Синод, да се вземат някакви мерки, казва жена от квартала.

Повод храмът да не бъде завършен и пуснат в духовно употреба още преди 10 години е станала липсата на решение за имотни проблеми и овъзмездяване на част от собствениците, върху чийто терен е разположен.

Установихме, че самият строеж е незаконен. Отделно има проблем със самия терен, който голяма част е общински, една малка част е частна, която в момента е в процес на овъзмездяване. Последните два месеца доста сериозно работихме, за да видим какви са документите. През годините много неща се изгубиха. /…/ В момента сме пуснали документи в Областната управа и в Столичната община, за да узаконим обекта, обясни свещеноиконом Василий Сараян, които е предстоятел  на новостроящият се  храм  "Св.Мина".

По думите му служителите там са приели присърце проблема. Той е получил уверение, че до Великден на 2015-та строежът ще бъде узаконен, а въпросът с терена уреден, така, че той да бъде придобит от общината и да бъде дарен на Софийската Митрополия.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

В Кюстендил протестите ще продължат с пълна сила

В Кюстендил протестите ще продължат с пълна сила - абсолютно никакво значение няма това, че вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка, каза за БНР тази вечер главният организатор на протестиращите в града Марио Димитров. "Нашите искания не са Валери Симеонов да си ходи, нито за горивата - чак толкова. Ние искаме по-добър живот, това е", добави..

публикувано на 16.11.18 в 21:52

Москва твърди, че е започнало масово завръщане на бежанците в Сирия

Руските военни съобщиха, че почти 300 000 сирийски бежанци са се завърнали у дома от чужбина от началото на войната. Генерал-полковник Михаил Мизинцев от руското Министерство на отбраната заяви пред репортери, че голям брой бежанци се придвижват обратно към Сирия: "Към настоящия момент повече от един милион и половина сирийски граждани са..

публикувано на 16.11.18 в 21:48

Детски флашмоб в Кюстендил призова за изправност и безопасно шофиране през зимата

За седма поредна година обучавани в различните школи на обединен детски комплекс в Кюстендил се включиха в националната кампания за безопасност на движението под мотото „Посланията на есенния лист“. Инициативата  е в сътрудничество и със съдействието  с РУ на МВР - сектор „Пътна полиция". Възпитаници на обединения детски комплекс и..

публикувано на 16.11.18 в 21:39

За увеличение на доходите и промяна на системата на управление настояха за пореден ден старозагорци

През шестия пореден ден от своя протест недоволните старозагорци организираха съгласувано с полицията автошествие по централния булевард на града. За увеличение на доходите и промяна на системата на управление настояха събралите се граждани: "Всички случващо се в България ни събира тук. Системата ни куца отвсякъде. Трябва от 240 - 240 да ги..

публикувано на 16.11.18 в 21:35

Електронната уикенд винетка за леките автомобили ще струва 10 лева

От 1 януари догодина електронната уикенд винетка за леките автомобили ще струва 10 лева. Това предвиждат публикуваните за обществено обсъждане предложения за изменение и допълнение в Тарифата за таксите, които се събират от Пътната агенция. Електронната уикенд винетка ще важи от 12,00 часа в петък до 23 часа и 59 минути в неделя. Между 70 и..

публикувано на 16.11.18 в 21:29

Сливен за оставката на Симеонов: Това е първата крачка

„Това е първата капка, първата крачка.“ Така лидерът на Единната народна партия и един от организаторите на протестите в Сливен срещу правителството Валентина Василева коментира оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Тя обяви, че въпреки оставката протестите  срещу високите цени на горивата и стандарта на живот ще продължат. Тази вечер в Сливен се..

публикувано на 16.11.18 в 21:27
Изстрелване на ракета в Космоса от американската частна компания „Спейс екс“.

US компания получи „да“ за извеждане на 12 000 сателита

„Спейс екс“ получи зелена светлина от американските власти да изведе в орбита около 12 000 спътника, с което да стимулира евтиния безжичен интернет през следващото десетилетие, предаде БГНЕС. Мрежата „Спейс екс“ най-малко ще удвои броя на сателитите около Земята, отбелязва АФП. Откакто първият изкуствен спътник в света „Спутник“,..

публикувано на 16.11.18 в 19:59