Проф. Мартин Табаков: Основната цел е справедливостта, равенството е механизъм за реализацията ѝ

проф. Мартин Табаков
Снимка: Уебсайт на БАНСъществени със темата за равенство ценности са „справедливост“, „морал“, „човещина“ или „християнски ценности“, „човешки права“ и „свобода“. Основната цел е справедливостта, а равенството е средство и механизъм за реализацията ѝ. Ако в даден момент двете конфронтират помежду си, ясно е че приоритет има по-важната ценност – справедливостта. И това много често се случва в живота. Много често е справедливо да има неравенство. Това каза за предаването „Конструкция“ по „Хоризонт“ логикът и етик проф. Мартин Табаков от Института за изследване на обществата и знанието при БАН. Равенството не може да се реализира, защото отговорниците за равенството веднагга стават неравни с останалите, изтъкна той:

Идеалът е равенство, но в друг смисъл – равенство пред закона, равния шанс, равния старт. Равенство за равни възможности. Това е идеалът, с който трявда да се сравним. Другото става известото от социализма: „всички са равни, но някои са по-равни“. Свободата, справедливостта и човешките ценности ги слагам в един порядък. Между тях трябва да се намери някакъв компромис, защото понякога, ако прекалим с човешката ценност и с правата на хората, ставаме несправедливи.

Една от основните задачи на обществото и държавата е максимално да намали несправедливото неравенство, коментира Табаков.

Католическият архиепископ Христо Писаров коментира, че Старият завет въвежда поредица от закони, чието общо послание е „не прави това, което не искаш да бъде направено на теб“, но поредицата е от забрани и не дава яснота какво може да правят хорага:

Затова Христос, когато се появява, отваря тази система, чисто етически, като казва: „Правете това, което бихте желали да бъде сторено на вас“. Обръща тази система. Разликата е много опасна, защото, ако кажете това на един психопат, може да свърши големи глупости. Тоест, в етически план, този призив на Христос е към психически здрави хора. Тоест хора, които са на определено ниво. И тук можем да кажем, че Християнството не би могло да се появи преди 6000 или 7000 години. То ще се появи точно в момента, когато човечеството в някаква степен е узряло.

В метафизичен план се смята, че когато човек извърви целия си исторически път. Тоест, когато влезе в покой, вече няма нужда да има неравенство.

Църквата не осъжда печалбата, осъжда кражбата. Честно спечелените пари - с достоен труд, не се осъждат.

В отговор на слушателски коментар за мизерията в обществото, той припомни, че християнството познава не само физическата, но и духовната мизерия на човека. Колкото и да си богат, ако си мизерен духовно, тези финанси може да не е ги използваш в правилна посока. Според християнството, материално бедният може да бъде свободен, но този който е духовно беден – не може, коментира той.

Нека този човек да отиде в Саудитска арабия, да проповядва християнството и да печели пари

Икономистът Лъчезар Богданов от Индъстри Уоч, който е основател и член на Борда на Българското общество за индивидуални свободи коменира, че свободната воля е предшестващо себепритежанието право:

За да можем да бъдем добри, трябва да можем да избираме между това, което правим. Тоест ние трябва да приемем, че като хора имаме избор. Съответно, за да продълим напред, трябва да приемем, че всеки човек се ражда с този уникален атрибут – способността да има избор. Оттам, понеже всеки се ражда отделно като такъв, той притежава и себе си. Оттам насете, свободата е основната ценност.  В икономиката това звучи по следния начин – всеки има право да действа, за да подобри собственото си съществуване. Това е а приори. Оттам насетне, според това какви възможности, способности и т.н. притежава, той може да постигне повече с действията си от друг.

В отговор на слушателски коментар, Богданов констатира: При всички случаи има неравенство в резултата, породено от несправедливост. Това е много видим проблем. Кражбата е най-директният пример. Проблемът в България е абсолютната бедност, коментира той.


Още от категорията

Прокуратурата в Петрич повдигна обвинение на 18-годишния шофьор, прегазил трима младежи в центъра на града

Прокуратурата в Петрич е повдигнала обвинение на 18- годишния водач на автомобила, който  вчера  в полунощ прегази трима младежи на тротоар в центъра на града.  Обвинението е за причиняване  средна телесна повреда на  15 годишно,момиче  и за  тежка телесна повреда с временна опасност за живота  на 17 годишното момче, на което се наложи ампутация на..

публикувано на 17.08.18 в 14:30

Над 4,6 милиона отговора получи онлайн анкетата на ЕК за лятното часово време

Повече от 4,6 милиона отговора са получени в онлайн анкетата на Европейската комисия за лятното часово време, съобщиха от пресслужбата на комисията. Допитването започна на 4 юли по искане на Европейския парламент.  Целта е да се проучи дали трябва да се променят разпоредбите, свързани с преминаването всяка пролет към лятно часово в..

публикувано на 17.08.18 в 13:56

Как оцеляват малките хотели по Черноморието в нелекия туристически сезон

Как оцеляват малките хотели в нелекия за българското Черноморие туристически сезон, белязан от липсата на кадри за сезонна работа, отлив на чуждестранни туристи и  хладно и дъждовно начало на сезона?  Някои от хотелиерите се опитват да мотивират работещите по морето и през пролетния и есенния сезон. Теодора Борисова, която е хотелиер в..

публикувано на 17.08.18 в 13:53
Румяна Ченалова

Специализираният съд даде ход на делото срещу уволнената съдийка Румяна Ченалова

Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу уволнената съдийка Румяна Ченалова. Това стана от петия път и почти две години след като прокуратурата внесе обвинителен акт, според който – през 2013 година – като действащ магистрат, е извършила престъпление по служба и е съставила документ с невярно съдържание. Според съда в..

публикувано на 17.08.18 в 13:41
ПЕТ-скенер

Многопрофилната болница в Добрич остава без скенер

Многопрофилната болница в Добрич остава без скенер. Повредата на скъпата апаратура поставя 2/3 от отделенията пред сериозно изпитание, съобщават от здравното заведение. За проблема са информирани всички ангажирани институции.  Повредата в скенера затруднява изключително много работата на голяма част от отделенията в болницата, заяви директорът..

публикувано на 17.08.18 в 13:27

Осъдиха телефонен измамник на 6 години затвор

Телефонен измамник от Павликени беше осъден на 6 години затвор. Той е заблудил възрастна жена да му даде осем хиляди лева по схемата „съдействие на МВР“.  След протест на Районната прокуратура във Велико Търново съдът е увеличил с една година ефективното наказание на телефонния измамник от Павликени. Извършителят ще изтърпи присъдата си при..

публикувано на 17.08.18 в 13:19

Ангелкова завежда дело за клевета срещу Бранимир Ботев

Министърът на туризма Николина Ангелкова завежда дело за клевета срещу бившия ресорен заместник-министър Бранимир Ботев. Повод за това стана изказване на Ботев, че е бил обект на сплашване, като свърза случилото се с името на министъра.  "Абсурдно е някой да твърди такива неща. Има органи, които ще се заемат с това. За мене е абсолютно..

публикувано на 17.08.18 в 13:13