Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полк. Русев: Време е да се обединим около идеята за реално ограничаване на бойните възможности на ислямския екстремизъм

Новият брой на "Шарли ебдо" свърши още в 6 сутринта

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Как се съвзема Европа една седмица след атентата в "Шарли Ебдо"? Според полковник Румян Русев, анализатор и изследовател на екстремизма, автор на редица книги, посветени на темата, все още сме в инерцията на събитието. 

Все още говорим за чувствената страна на проблема, а е време да се съсредоточим върху главния въпрос - какъв ще бъде отговорът ни за ограничаване на подобни събития и в Европа, и по света? Проблемът е глобален и разраснал се, че се необходими радикални действия за ограничаване на първопричината за тези неща. Време е да се обединим около идеята за реално ограничаване на бойните възможности на ислямския екстремизъм. Проблемът с финансирането на ИД е много важен, дълбоко съм убеден, че огромният бюджет е възможно да бъде ограничен. Но ИД не е само пари. Тя е нова организация, нов възглед и нова претенция за пренареждане на реалностите в света, което е недопустимо. Време е отново да се върнем към едно общо коалиционно усилие, каза Русев в предаването "Хоризонт до обед" .

В 6 часа сутринта по вестникарските магазини в Париж вече бяха залепени надписи, че новият брой на "Шарли евдо" вече е изчерпан, разказва кореспондентът на БНР във Франция Юлия Талева. Купувачи се редиха на опашки още през нощта. Вече обходи медиите заглавната страница с просълзения Мохамед, който също е Шарли. Не закъсняха и някои реакции в арабски страни, че това е нова провокация. 

Интервюто на Валерия Николова с полк. Румян Русев и репортажа на Юлия Талева можете да чуете от звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени