Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Репортери без граници": България може да падне още в класацията за свободата на словото



Представител на авторитетната международна организация "Репортери без граници" допусна ново отстъпление на България в класацията за свобода на словото, по повод глобата от 150 хиляди лева, наложена от Комисията за финансов надзор на "Икономедия". Според ръководителя на бюрото "Европейски съюз и Балкани” на "Репортери без граници" Антоан Ери, по този начин се институционализира цензурата в България. Ери изразява категоричната позиция, че комисията е превишила правата си:

Комисията е превищшила правата си, в смисък, че е потъпкала основни права. Тя няма никакво законово основание да иака от медиите да тазкриват източниците си на информция в банковия сектор. Знае се,ч е те са защитени от закони и на европейско, и на национално ниво. После идва и глобата, която е толкова висока и  която под претекст, че "Икономедия" манипулира пазарите и сее паника, всъщност цели да накара да млъкнат журналистите, които говорят за банковия сектор и за сериозните нередности в него. Всъщност това, което комисията направи беше да създаде страх сред журналистите и собственици на медии като по този начин инстуционализира някаква форма на цензура.

Антоан Ери не изключи възможността този случай да свали България още надолу в класацията на организацията за  свободата на словото през тази година:

Всъщност стотното място никак не е славно. България е на последно място от всички страни от Европейския съюз, а това е катастрофално и никак не е изключено да продъклжи да пада надолу. Сложна беше и предходната 2013 година, когато по време на безпрецедентните по своя мащаб протести имаше и насилие срещу журналисти. Колкото до институционалистирането на цензурата, мога да ви кажа от личен опит, че това може да натежи повече, отколкото шамарите и счупените камери по време на протестите, така че основания за опасения има. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени