Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юрий Асланов: Нито БСП, нито АБВ имат потенциал за нов ляв проект

Снимка: БГНЕС


Oстрите реплики, които си разменят БСП и АБВ в контекста на приближаващите местни избори, са както борба за лявото пространство, така и опит за идентификация на формациите, коментира в предаването "12+3" социологът Юрий Асланов:

Това е и борба за лявото пространство, и опит за идентификация на формациите, но онова, което ги обединява, е претенция за доминиране на лявото, което е в криза и заради различната оценка за характера и мащаба на кризата и нейните перспективи. Всъщност може да се оприличи от страна на АБВ като заемане на позиции, очаквано изостряне на кризата в БСП и евентуален разпад според някои анализатори, което е претенция за наследството на БСП. От страна на БСП – донякъде високомерие, донякъде непреодоляване на гневност за това, че много дълго време БСП запълваше цялото ляво пространство и беше монополист в него. От това няма да спечелят и двете партии.

Според него въпреки всичко диалог между двете партии е възможен:

Разбира се, че е възможен диалог, той е необходим, защото кризата е всеобхватна и дълбока. Събитията в нашата южна съседка Гърция показаха, че в най-голяма степен заплашени от съвременното развитие на процесите в света са именно левите традиционни партии. БСП и АБВ са свързани генетично дотолкова, доколкото те произхождат от БСП, това не са нови партии. В смисъл на това, те трябва да търсят нова идентичност, нова идейна проекция, ако щете вместо това тече някаква разправия, лидерска.

Юрий Асланов смята, че нито БСП, нито АБВ могат да родят нов ляв проект:

Нито в БСП, нито в АБВ за момента няма потенциал, няма и енергия да бъде иницииран нов ляв проект. Просто е много тежка инерцията от миналото, има и умора. Възможно е да се появи нов проект в недрата на БСП, но той много бързо ще се провали, ако БСП предяви традиционните си претенции да го доминира и да го командва.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна