Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Ганев: Приоритетите, обявени от Лукарски, са нещо, което министерството по принцип върши

Снимка: БГНЕС


В началото на седмицата Божидар Лукарски  представи основновните приоритети на министерството. Първият е подобряване на бизнес средата и нямаляване на административната тежест. По този повод икономистът Петър Ганев коментира пред "Хорзионт":

Всъщност това, което е изнесъл като приоритети, то в общи линии показва самата работа на министерството, т. е. то не е приоритет, то е нещо, което така или иначе министерството трябва да върши. Но със сигурност е добре поне фокусът да се поставя върху бизнес средата, тъй като в миналото сме виждали, особено когато беше едно министерство заедно с енергетиката, как приоритетите винаги бяха свързани с енергетиката и за бизнес средата не оставаше време. Или пък с икономиката фокусът винаги беше с усвояването на европейски средства и пак за биснес средата като че ли нямаше време.


Така че е хубаво това да бъде поставено на първо място. Проблемът тук е, че работата звучи общо, защото това не е един такст, регламент или нормативен акт, който може министерството да промени и всичко да заработи. Това включва регулации на много институции, включва работата на администрацията, особено на местната администрация, което означава 264 общини и всичко това няма как да стане няасила. Т.е. министерството може, например, да прегледа регулаторните режими, там може да се свърши доста работа те да бъдат свити, да се опита нормативно да свали някакви срокове, да въведе по-широко мълчаливото съгласие, може да се опита да даде някакви стимули на общините също да въведат налример електронни услуги в по-голяма степен. Но няма как министърът да свърши работата на някой в дадена община.


Петър Ганев посочи и какви законови поправки ще са необходими:

Със сигурност такива поправки най-малкото трябват в Закона за ограничаване на регулирането. Там много пъти се  е дискутирало особено по отношение на мълчаливото съгласие, че може да бъде разписан текст, който в по-голяма степен да защитава бизнеса. По отношение на сферите, където се издават лицензи и разрешителни, със сигурност това отново може да бъде свършено от самото министерстерство и другото е още по-силен контрол към местните власти, което и към момента някои общини, макар че нямат право, на практика извършват лицензионна дейност.


Ганев коментира и идеята за насърчаване на износа чрез подобряване на достъпа на малките и средните фирми до пазарите на трети страни:

Това, което може да направи администрацията, е да работи по-активно с т.нар. клъстери. Знаете, че с европейски пари бяха създадени множество клъстери в България, които обединяват фирми в един сектор и вече това обединение може да търси пазари в чужбина. Проблемът е, че много от тези клъстери бяха създадени за усвояване на самите средства, които са предвидени за тях, и не работят ефективно, под една или друга форма са "кухи".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени