Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Алексиев: Промените при семейните помощи за деца са стъпка в правилната посока

Снимка: Радио Видин

Днес министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин ще представи предложенията си за промени в Закона за семейните помощи за деца. Предлага се семействата с едно дете, които имат доход под 350 лева на член от домакинството, да получават добавки в размер на 35 лева месечно. При две деца сумата ще е 85 лева, при три - 130 лева. За четвърто и следващо дете помощта ще бъде 35 лева. В момента семействата получават 50 лева за второ дете, а за всички останали сумата е 35 лева. Социалното министерство предвижда още родителите, чиито малолетните момичета родят, да останат без детски добавки.

Друга промяна в Закона цели спирането на практиката жени да се записват формално в университетите само за да се възползват от еднократната помощ за раждане на дете от майка-студент, която е в размер на 2880 лева. Обсъжданите варианти предвиждат получаване на помощта на части след завършване на даден семестър или накуп – след навършването на една година на детето. В момента майките, които следват, получават помощта наведнъж, веднага след раждането на детето, като от тях се иска само документ, че са се записали във висше учебно заведение.

Като стъпка в правилната посока определи предлаганите промени икономистът Явор Алексиев – анализатор в Института за пазарна иконономика:

Вижда се осъзнаване на някои от проблемите, най-вече ниската ефективност на програми като подпомагането на семейства с деца. Въпросът е дали днес, когато бъдат представени предложенията, те ще са част от някаква по-обща рамка, която да съдържа нов подход изобщо на работа на самата система за социално подпомагане, защото в много отношения тя е доста анахронична по своя модел и структура. Факт е, че министър Калфин е първият от 2007-2008 година насам, който сериозно повдига въпроса за нуждата от преструктуриране на някои програми.

Явор Алексиев посочи като правилно предложението за диференциация при плащането на семейните помощи за деца. Там, по думите му, сега липсва контрол, а средствата, които се харчат, са огромни.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна