Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н.Пр. Микола Балтажи: Оптимист съм за предстоящите преговори за газовите доставки между ЕС, Русия и Украйна

Микола Балтажи
Снимка: Посолство на Украйна в Република България


Крехката надежда се оправда и срещата в Минск стана реалност, бяха приети решения. Това споразумение е едно логично развитие на Минските споразумения от септември, така че надежда има, но аз съм реалист и смятам, че основното е споразумението да се изпълнява, каза посланикът на Украйна у нас Н.Пр. Микола Балтажи в интервю за предаването „Събота 150“.

Дискусии в Украйна има, но да не забравяме, че в  момента в парламента са 5 проевропейски партии, демократични партии и не очаквам никакви изненади. Максимално ще бъдат отчетени интересите както на държавата, така и на регионите, но тези промени нещата, свързани със статута на двата региона ще бъдат регламентирани, добави той.

По отношение на предстоящите преговори за газовите доставки между ЕС, Украйна и Русия, Н.Пр. Балтажи каза: Това е един важен сегмент на този диалог и знаете, че до края на  март действа т.нар. зимен пакет, така че ние трябва да започнем този диалог и да стигнем до една взаимно приемлива цена. Очакваме добро съдействие от страна на ЕК. Тук съм оптимист.

Посланикът коментира и Крим: Не само Украйна, но и ЕС и САЩ никога няма да признаят законността на   аншлуса на Крим. Вижте каква беше реакцията на Мюнхенската конференция. Това е същата история с Прибалтика. Ние няма да забравим Крим и мисля, че той ще бъде на дневен международен ред докато не се върне под юрисдикцията на Украйна. Всеки разбира, че това е много сложен въпрос. Ние държим на мирния път на връщането, а не чрез танкове и артилерия. Мисля, че най-добрият пример ще бъдат успешните икономически реформи в Украйна, които се надяваме да бъдат извършени.

Посланикът на Украйна у нас осъди посещението на лидера на партия „Атака“ Волен Сидеров в Крим: Това е крещящо нарушение на териториалната цялост на Украйна, на суверенитета, на международното право. След като цялата световна общност осъжда незаконното анексиране на Крим, идва една политическа група и говори от името на целия български народ и подкрепя руската агресия. Българският народ е мъдър. Ние имаме политическа група, която посрещна агресора с хляб и сол и сега е извън парламента, но това вече е делото на избирателите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна