Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Николов: Цените на електрическата енергия пораждат търговски дефицити на НЕК

Калоян Стайков: Част от промените в Закона за енергетиката са абсурдни

Снимка: Радио Шумен

За никого не е тайна, че цените на електрическата енергия, които формират регулирания пазар, които се формират от ДКЕВР, пораждат търговски дефицити на НЕК. Именно този дефицит би трябвало да породи още няколко поредни вдигания на тока и затова трябват крайни мерки и по някакъв начин да може високата цена на тока да падне, каза заместник-председателят на Комисията по енергетиката Валентин Николов в интервю за предаването „Нещо повече“.

Николов представи и част от предлаганите промени в Закона за енергетиката:

Министерството на икономиката преговаря с ТЕЦ „Марица изток 1“ и ТЕЦ „Марица изток 3“ за предоговаряне на дългосрочните договори. Второ – ние със законодателна инициатива прекратяваме преференциално изкупуване на възобновяемите източници. Трето - всички възобновяеми източници се изкупуват от НЕК само на база часовете, признати от ДКЕВР във връзка с възвръщаемостта, т.е. всичко останало остава на свободния пазар. Четвърто – спираме т.нар. не толкова високоефективни производства, които произвеждат повече ток, отколкото продукция. Пето – вкарваме Агенцията за държавна и финансова инспекция във всички производители на електрическа енергия, които са контролирани от ДКЕВР. Всъщност промените са доста големи, но се опитваме да намалим високите цени. 

Калоян Стайков от Института за пазарна икономика посочи, че сред предлаганите промени има и абсурдни такива:

Абсурдни неща са например предложението за 200 хил. лева начална глоба. За мен това е неаргументирано, защото говорим за дребни нарушения, за първоначална глоба. Още повече че не става ясно по какви причини е станало това нарушение. Другият абсурд е дебатът за тези промени, защото аз не разбирам каква е причината за тях. Някои от промените не лежат на сериозни факти, а по-скоро някой, някъде е казал, че има такъв проблем и от там нататък се търси решение. Няма такъв проблем.

Мненията чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени