Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Перенджиев: В близките 5 години Донбас няма да се присъедини към Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дебалцево се оказа мястото, където украинските въоръжени сили бяха обкръжени  от войсковите формирование на Донецката и Луганската народна република. Целта на опълченците беше да изравнят линията на фронта и затова те предприеха тази операция по освобождаването на Дебалцево.

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ Александър Перенджиев, експерт от Руската асоциация на военните политолози, според когото украинската армия не се е изтеглела по план от региона, както твърди Киев.

Заради неефективно управление от страна на украинските власти се получават тези, както ние ги наричаме, котли. Всъщност можем да кажем, че Дебалцево беше онзи сигнал или по-скоро онази причина, поради която Киев се съгласи да започнат преговорите за примирие.

Желанието на киевската власт да намали броя на жертвите е обяснимо, защото тя иска да покаже, че действа ефективно и умело в югоизточната част на страната. Колкото повече са загубите, толкова по-големи биха били претенциите от страна на украинското общество към управляващите. Що се отнася до народното опълчение, то няма причини да скрива истинския брой на загубите в своите редици и броят на жертвите сред мирното население, защото именно те показват колко жестока битка се води в Югоизточна Украйна.

Политологът не е убеден, че мирният процес си поставя за цел да бъде установен реален мир в Украйна.

Според мен сегашните усилия за примирие са свързани с това, че украинските въоръжени сили търпят сериозно поражение. Като цяло привършват ресурсите на Украйна да води бойни действия и затова киевската власт се опасява, че народното опълчение може да започне настъпление. Затова смятам, че тези усилия, към които се включиха и западните лидери, са по-скоро акция за спасяване на украинската армия от поражение именно чрез тези мирни преговори и процеси.

Когато украинската армия отново набере сили в резултат на паузата по време на тези мирни процеси, когато получи ново оръжие, боеприпаси и попълнение в жива сила, тя отново ще започне да води бойни действия. Така беше след котела в Иловайск, когато се стигна до мирните преговори през септември, довели до едно крехко примирие, нарушавано многократно. Смятам, че и сега ще се случи същото и това примирие няма дълго да издържи.

Главната цел на опълченците е да освободят Донецка и Луганска област в техните административни граници, а не да пробият сухопътен коридор до Крим, каза експертът.

Идеята на Киев да бъдат изпратени  умиротворители на ООН, посрещната негативно в Русия, Перенджиев коментира така:

Москва се обяви против, защото се опасява че под формата на миротворци в Украйна могат да се появят войски на НАТО, които е възможно да действат в интерес на киевския режим, вместо да защитават мира и да бъдат неутрални.  Ако тези миротворци бъдат политически неутрални към двете страни в конфликта, то тогава разбира се би имало смисъл те да бъдат изпратени. Но тук възникват други въпроси, които все пак трябва да зададем не на руската страна, а на украинската. Ако Киев определя операцията в Югоизточна Украйна като антитерористична, то за какви миротворци изобщо може да се говори. Ако Киев престане да твърди, че от едната страна на конфликта това са терористи, а другата редовната армия, и признае, че на практика воюват две армии в рамките на една държава, то това би означавало, че войната, която се води, е гражданска.

Русия няма контрол над представителите  на Донецката и Луганската народна република, каза експертът.

Опълченците не получават никакви заповеди от Москва и Русия не ги ръководи. Руският президент публично изказва само своето мнение и пожелания  към ръководителите на двете самопровъзгласили се републики. Това не е руска територия, а украинска. От друга страна Русия подкрепя морално живеещите там и е против те да бъдат убивани. Сега този конфликт отиде толкова далече, с толкова много жертви сред мирното население, че не ми е ясно как след всичко това тези хора ще поискат да живеят в състава на Украйна.

Мисля, че ако има шанс да се запази единството на Украйна, то това може да стане само ако Донбас бъде съединен с Украйна на конфедеративна основа. И едва след като измине достатъчно време, но не по-малко от година две, за да се успокоят нещата и там действително се възцари мир, то едва тогава ще може да се премине от конфедеративна към федеративна, а по късно и към унитарна система, ако всичко се уталожи, както казваме ние в Русия.

В близките пет години Донбас със сигурност няма да се присъедини към Русия. Това ще бъде замразен конфликт по подобие на Приднестровието или както на времето подобни замразени конфликти  се образуваха в Грузия в лицето на Южна Осетия и Абхазия.

През 2015-а година конфликтът в Украйна едва ли ще приключи, смята експертът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!