Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектозакон предвижда държавата да подпомага само бедните след бедствия

От догодина държавата да подпомага само бедните хора, чието имущество е унщожено при бедствие, предвижда проект за законови промени. Той е качен на сайта на Министерството на финансите. 

След бедствия, които са нанесли щети на имуществото, държавата ще подпомага единствено хора, които отговарят на редица условия по правилника на Агенцията за социално подпомагане. Така ще бъдат защитени хората, които поради социалния и икономическия си статус не могат да застраховат имуществото си, пише в мотивите на финансовото министерство. 
Преди няколко седмици ресорният министър Владислав Горанов анонсира предложенията държавата да не помага на хора, които са имали възможност да застраховат имуществото си, но не са го направили. По този начин от една страна ще се стимулира жилищното застраховане и ще се повиши застрахователната култура на хората, а от друга - общините ще бъдат стимулирани да не държат ниски данъчните оценки на имотите. 
Важно е да се знае, че помощ могат да получат само хората, чиито имоти отговарят на всички условия на Закона за устройство на територията. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна