Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Йотов: Финансовото състояние на Електроенергийния системен оператор е добро

Снимка: Борис Димитров

Изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Иван Йотов ще бъде изслушан днес във Временна анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката. Преди седмица той отново беше в парламента, за да отчете пред енергийната комисия как дружеството се е справило с авариите, причинени от снега. Според Йотов около два милиона лева ще са необходими за възстановяването на щетите от бедствието. 

Аз бях на място, тези пари са нормални като средства. Имайте предвид, че в тях е включено всичко по възстановяването на щетите и покритието, което имаме по застрахователната полица, ще ги покрие напълно. Компанията няма да понесе никакви финансови щети. 

За финансовото състоятие на дружеството Йотов каза: 

При всички положения ще бъдем на печалба, финансовото състояние на дружеството е добро. Нашата печалба се дължи на по-високите цени на преносните капацитети, които са за износ на електроенергия от България. Но има загуба от регулираните цени. Тя е около 70 милиона лева. Показвайки печалба, не би трябвало да искаме увеличение на цените за пренос, а ще поискаме преразпределение, защото таксата от 1,30 лв. за пренос е наистина малка. Това, което предстои като инвестиции, сме го заложили в 10-годишния план за развитие на мрежата. То е в порядъка около 70-75 милиона лева инвестиции в преносната мрежа за година. Не смятам, че липсата на инвестиции е бил проблемът по време на бедствието. Не старостта на някои електропроводи беше причина за авариите, каза Йотов и даде пример за това как в района на елпровод Баладжа, строен през 1951-ва година, не е паднал нито един стълб.

В 10-годишния план на Електроенергийния системен оператор не влиза 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Причината реакторът евентуално ще заработи след далечната 2025-а година. Съвсем скоро обаче в края на месеца, правителството трябва да реши какво да прави с подписания от предишния кабинет меморандум с американската компания "Уестингхаус". 

Всички въпросителни около проекта с днешна дата събра репортерът на БНР Юлияна Корнажева. Тя разговаря с бившия директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов и специалистите Сергей Цочев, Станислав Георгиев и Мартин Владимиров.

Според бившия директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, по чието време беше подписан документът, в него няма сума от 7,7 милиарда долара за новия блок, каквато наскоро посочиха американците. Цената беше около 5,3 милиарда долара.

Експертът Мартин Владимиров е на мнение, че аргументите за спиране на АЕЦ "Белене" важат в пълна степен и за 7-и блок проектът е неоправдано скъп и няма икономическа полза от него

Факт е, че готовността на проекта "Белене" за реализиране е много по-напред, отколкото се намира проектът за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", казва Станислав Георгиев

Повече подробности можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна