Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Износители на дървесина блокираха ГКПП "Капитан Петко Войвода"

Износът продължава и сега след заплащане на определена сума пари на митничаря

| обновено на 24.03.15 в 14:52
Снимка: БГНЕС


Заради тримесечната забрана за износ на дървесина фирми от бранша решиха да блокират днес граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Капитан Петко войвода", както и Прохода на републиката при Гурково. ГКПП "Капитан Петко Войвода" беше блокиран за 15 минути от износители на дървесина и представители на транспортни фирми.

Първоначално намеренията на организаторите бяха да блокират и двата пункта едновременно  - ГКПП "Капитан Петко Войвода" и ГКПП "Капитан Андреево", като спрат изцяло движението към Турция и Гърция за цели шест часа. Впоследствие обаче плановете се промениха и около 50 души - представители на фирмите износители, спряха движението само на граничния пункт "Капитан Петко войвода" за около 15 минути. Блокадата не предизвика струпване на превозни средства.

Протестиращите пред бариерата направиха импровизиран митинг, поискаха отмяна на тримесечния мораториум за износ на дървесина, който е в сила от 10-и март. Според собствениците на фирмите забраната за износ на дървесина е наложена от лобисти, които имат интереси в бранша:

Този мораториум е абсолютно лобистки акт на Народното събрание. Този мораториум защитава единствено т.нар. български фабрики. А в България няма български преработвателни предприятия. Големите фабрики са чужди. Фабриките с налагането на мораториума свалиха цената с 8 лева. В момента се канят да я свалят с още 8 лева. Капацитетът на т.нар. български фабрики е 2 млн. куб. м дървесина на година. 2 млн. по 16 лева прави 32 млн. лева. Кой взе парите?! Ето затова този акт на НС е лобистки. Единствената конкуренция беше износът за Турция и Гърция. Сега няма износ, заяви Димитър Топалов.

Износът продължава и сега, въпреки мораториума, след заплащане на определена сума пари, смята Росен Калпачки, собственик на фирма в Благоевград:

Износът на дървесина, т.нар. изпращане на дървесина, продължава в малки граници и размери срещу съответната сума на границата. В нашия бранш стана така, че започнаха да изнасят и фирми, които никога не са занимавали и основната им дейност е съвсем различна. Намериха някакъв контакт, някакъв дребен търговец в Гърция и изнасят по едно-две камиончета и в момента върви някакъв износ срещу някакви пари за митничаря.

Износителите обявиха, че заради неизпълнени договори търпят огромни загуби, а работниците разказаха, че няма работа и не могат да изхранват семействата си и заплашиха, че при следващия протест ще дойдат на пункта с резачки.

Протестиращите решиха в последния момент да се насочат към "Детелината" на международния път към Турция, където също възнамеряват да блокират движението.

По-рано организаторите обявиха, че поетапно ще блокират и граничния пункт "Капитан Андреево", където обаче има образувана опашка от ТИР-ове. Тя е около 5-6 километра. Тази опашка и струпването на МПС-та е заради профилактиката на пункта, която правиха през почивните дни. 

Преди дни депутати обещаха на бранша забраната да отпадне по-рано:

Затова "по-рано" ние на момента трябва да освободим 8 хиляди души, на момента трябва да прекратим външнотърговските си договори, ще понесем съответните неустойки и загуби, коментира Димитър Николов – износител на дървесина.

Вече има данни за фирми, които са започнали да освобождават работниците си. А възможността да се стигне до завеждане на дела от външнотърговските партньори на фирмите е съвсем реална: 

Те вече са подготвени, както ние подготвяме вътрешни дела към държавата, от гледна точка на това, че тя е виновна, каза Николов, който вече е загубил около 150 хиляди лева от неизпълнени договори.

Изчисленията на бранша сочат обща загуба от 40 милиона лева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна