Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Направи училище“ – възможен ли е нов модел на образование у нас

Проектът „Направи училище“ има за цел създаването на модел на съвременно българско школо чрез свобода на образователния процес. В рамките на инициативата две групи от родители създават образователни модели, изследвайки световната практика.

Ние разбираме училището като нещо по-различно от сграда с деца, казва ръководителят на проекта Георги Мавров:

Ние разбираме училището като взаимодействащи си групи от хора, в това число и родители, които продължават да научават нови ценности, благодарение на живота си в една такава общност, дори от децата. Образователният процес е насочен към даване на свобода на детето да открие своите силни страни и качества, за да може да се реализира в живота по такъв начин, че да остане щастлив от работата си и от взаимодействието си с останалите. Да бъде ефективен, да бъде откривател, да бъде отговорен.

Изключително важно е да си дадем сметка, че децата учат по различни начини, че училището не е монополното място на информацията и на получаване на някакви послания, които са ценностни и са основание за това децата да виждат определени модели. Изключително голямата задача на Министерството на образованието и на всички политици, които в момента четат и гласуват текстовете на законопроекта за училищното и предучилищното образование, е да престанат да гледат в миналото и да се опитат да решават проблемите на образованието, съобразно минали модели, а да се ориентират към бъдещето, казва Мариана Банчева от Институт за прогресивно образование.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна