Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Смилов: Без промяна в Конституцията не може да има съдържателна съдебната реформа

Снимка: www.dnevnik.bg

Има политически прозорец за промяна в Конституцията, който се дължи на обществените очаквания. Без промяна в Конституцията съдържателна реформа в съдебната система не може да бъде осъществена. Това беше ясно от самото начало, но не всички коалиционни партньори бяха съгласни.

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Нещо повече“ политологът Даниел Смилов:

Въпросът, според него, е колко е широк този политически прозорец:

От ключова важност е управляващото мнозинство – ГЕРБ и Реформаторският  блок, да застанат зад пакет от реформи и от там нататък опозицията ще трябва да подкрепи реформите или да изложи много добри аргументи "против“. Пасивната защита на статуквото няма да е  достатъчна. Това и опозицията го осъзнава.

Смилов заяви, че Висшият съдебен съвет не изпълнява функциите си:

Факт е, че този ВСС не работи добре и не изпълнява функции си, дадени му от Конституцията. Имаме очевидни провали в дейността на прокуратурата и съдилищата. Няма ответни мерки от страна на ВСС . Той е натоварен да даде оценка. Да вземем предвид Костинброд – никой няма да понесе отговорност.

Нов тласък на Висшият съдебен съвет е необходим, смята Смилов:

Смяната на хората нищо няма да реши. Съдебната система има нужда от тласък и ново начало. Смяната на ВСС е едно такова начало и особено, ако се променят и процедурите по избиране на квотата на магистратите, изборът стане демократичен и всички магистрати застанат с имената си зад своите избраници. По подобен начин се очаква и промяна в избора на парламентарна квота. Трябва да бъдат избрани хора, доказали своята независимост. Не бива да подценяваме ролята на ВСС. Това е органът, призван да търси отговорност от магистратите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна