Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Клара Тонева: Макар православието да е против феминизма, ние непрекъснато се сблъскваме с него

Отношението на църквата към жените винаги е било положително, макар жените не винаги да смятаме  еднозначно, че това е така, каза в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ доц. Клара Тонева, преподавател в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ преди провеждането на априлската дискусия на тема "Църквата и феминизмът", част от поредицата „Православие и съвремие“, в навечерието на Неделята на светите жени мироносици.

Интересът ни към феминизма в християнството е преди всичко към опасността да бъде създадена феминистка теология, социология, което би могло да бъде много подвеждащо за вярващата жена, добави тя.

Християнският феминизъм поставя редица проблеми, които протестантският свят твърди, че не са намерели решение в историята на църквата или са засегнати бегло, но когато тези проблеми касаят понятия за Бога, които са неприемливи от богословска църковна гледна точка, когато християнството бъде обвинявано, че е една сексистка религия, която е патриархално устроена, написана от и за мъже, не смятам, че православната църква може да отговори по друг начин освен с „не“, заяви категорично доц. Тонева.

За мен не е проблем, че жена не може да бъде свещеник, защото това е догматически недопустимо. За мен проблемите на феминизма се отнасят към семейството - разпада на семейството, загубата на авторитета на мъжа, т.е. за нас вече мъжът не е авторитет. Феминизмът има множество нюанси, които ние откриваме във всекидневието си. Макар православието, за разлика от протестантството, да е категорично против феминизма, не можем да отречем, че в нашето ежедневие ние непрекъснато се сблъскваме с него, посочи още тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна