Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Пр. Микола Балтажи: След 15-и февруари имаме над 240 ранени украински войници

Снимка: Посолство на Украйна в Република България

Украйна още не е преодоляла трагедията в Чернобил. Това е една болка за Украйна и  не само за нея, това е катастрофа от планетарен мащаб. Преди всичко пострада Украйна, но последиците ще се усещат още много, много  години. За нас е много важно да не се забравя тази чувствителна тема на фона на хибридната война, която се извършва от Русия в Източна Украйна.

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ Н. Пр. Микола Балтажи, посланик на република Украйна в България. Важно е да се построи този „саркофаг“ на мястото на експлозията, за да са сигурни украинците, а и цяла Европа, че няма да има никаква заплаха за живота и здравето им, допълни той.

Украйна има работещи 15 реактора, които осигуряват 51% от тока в страната, допълни посланикът.Атомно гориво страната купува от „Уестингхаус“, а наскоро е постигната договорка и за доставки от Франция. Той коментира и ситуацията в Украйна

От една страна имаме хибридна война която се води, бих казал, без никакви правила. От друга страна – животът продължава. Ние трябва да решим, да урегулираме ситуацията, да си възстановим териториалната цялост, да възстановим мирния живот на гражданите. Това, естествено, може да стане с диалог. Военният път за урегулиране на пътя в Донбас не е най-хубавия, не е най-лесния. Това го разбират всички. Обвързаността на украинската икономика с Русия предизвиква да вземаме мерки за диверсификация на външноикономическите ни връзки. Търговията с Руската федерация намаля почти на 40%. Естествено остава въпроса какво да правим с предприятията, които са ориентирани към руския пазар. Тук префокусираме възможностите към други региони и държави, преди всичко към ЕС.

Русия продължава да иска отлагане на влизането в сила на споразумението за зона за свободна търговия между Украйна и ЕС каза Балтажи.

Украйна спазва всички точки от Минското споразумение, увери дипломатът. Въпреки това военните, подкрепяни от Русия, откриват огън буквално всеки ден:

Само от 15 февруари имаме повече от 240 ранени украински войници, а по време на обстрелите за времето на т.нар. „примирие“ са загинали над 65 украински войници. Русия в същото време продължава да обвинява, безоснователно, украинската страна. С това се подкрепя антиукраинската истерия в самото руско общество. Не говоря да това, че не се изпълняват и другите точки на споразуменията, например как се изтегля тежкото въоръжение.

Посланикът коментира и перспективата за намаляване на санкциите на ЕС спрямо Русия:

Нашето мнение е, че в никакъв случай не  може да се говори за намаляване на санкциите. Това е умиротворяване на агресора еднозначно. Санкциите трябва да се засилват, защото Руската федерация не си изпълнява задълженията. Що се касае до Крим, в никакъв случай не могат да бъдат свалени санкциите срещу физическите и юридическите лица, докато Крим не се върне от юрисдикцията на Руската федерация.

Балтажи информира, че на 28 април ще се проведе международна конференция в подкрепа на страната и реформите в нея.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна