Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Дечев: Има болници с над пет пъти увеличение в отчетената дейност

| обновено на 30.04.15 в 18:19
д-р Дечо Дечев
Снимка: МБАЛ "Св. Иван Рилски"

Няколко болници в страната са увеличили с над 500 процента отчетената си дейност за миналата година. Това обяви пред "Хоризонт" в предаването "12+3" д-р Дечо Дечев, отстраненият директор на столичната болница "Св. Иван Рилски". Според Дечев това е механизъм за източване на Здравната каса: 
Миналата година става един много голям ръст от някои болници. Този ръст няма как да се обясни с реална дейност и единственото обяснение е, че тези отчети са били приемани, за да могат да си гарантират подобни суми, които да плаща Касата. Пациентите все пак трябва да бъдат някакъв брой, който горе долу е постоянен. Ако в дадената болница отиват в повече, примерно, тук имам една 547 процента има по-голям процент, някъде другаде пък би трябвало да намалеят, нали така. Пример конкретен в Стара Загора - държавната болница намали дейността си с 25 процента или около 4 милиона лева. За сметка на това едната частна болница е увеличила с 122 процента дейността си, другата с 153, които общо правят повишение на дейността им 8 милиона лева.

Д-р Дечев допълни, че тези данни са изпратени на Министерството на здравеопазването, което той смята за истинския повод да бъде уволнен. 

Междувременно министърът на здравеопазването Петър Москов е уверил протестиращите в софийската болница "Свети Иван Рилски", че няма да се променят дейността и заплащането им, съобщи доц. Васил Каракостов, началник на Отделението по неврохирургия. На срещата си с медиците здравният министър е заявил, че ще има само съкращения в администрацията, посочи Каракостов:

Ние се опасяваме от това, че тази болница ще се разбие. Имаме уверение, вчера  представители на всички клиники бяха на среща при господин министъра и той ги е уверил, че чисто структурно като работа, като финанси това няма да се отрази на състоянието на болницата. Административно ще има намаляване на административния персонал. 

Вчера "Капитал" изнесе данни, че болница "Софиямед" ще получи 3 млн и 600 хил допълнително към определения й бюджет от 23 млн лв за 2015г. За сравнение Александровска болница, която е със сходен бюджет и обем дейност, трябваше да получи 750 хил лв. Решението трябваше да се гласува от Надзорния съвет на касата преди два дни, но беше отложено. Общо 34 и половина милиона лева ще бъдат разпределени допълнително между болниците в страната. "Хоризонт" разполага със спорната таблица, в която фигурират 79 лечебни заведения. 

Днес НЗОК качи на сайта си пълен отчет за това какво и на кого е платила за първото тримесечие на годината, с което новото ръководство изпълни ангажимента си за прозрачност. Наяве излезе обаче сериозно противоречие по въпроса кой е направил предложението колко пари да получи всяка от болниците, поискала допълнителен бюджет за 2015 г. 

Според подуправителя на касата д-р Димитър Петров, цифрите отразяват исканията на самите болници и не са предложение за разпределение на ресурса: 
Не участвам в заседанията на Надзорния съвет на НЗОК. Бюджетите на болниците се определя по методика, определена от Надзорния съвет на НЗОК и от Лекарския съюз. На 12 май ще има около 100 болници, които ще искат увеличение на бюджета. Това не значи, че те ще бъдат удовлетворени. Колко увеличение ще получат болниците зависи от това дали то може да влезе в бюджетната рамка и зависи от самите основания на болниците. „Софиямед“ няма да получи 3,6 млн., защото няма толкова средства за разпределяне. Това е размерът на исканията, постъпили от болницата. Нека не се спекулира. Исканията на болниците представляват таблици. Ще направим така, че най-належащите неща, в рамките на бюджета, да бъдат удовлетворени – интензивните грижи, ражданията.

От частната болница "Токуда" обаче опровергаха д-р Петров. В писмена позиция до "Хоризонт" е посочено, че за тази година болницата има бюджет около 39 млн лв, което предполага най-малко 6 милиона дефицит: 
Да се твърди, че сме поискали актуализация от 157 хиляди лева, както е заложено в разпространените данни, е меко казано нелепо, пише в становище на директора д-р Явор Дренски. Още двама директори потвърдиха пред "Хоризонт", че разполагат с таблицата, и тя не съответства на техните предложения. 

Всички пари за болниците ще се разпределят крайно аргументирано, заяви на свой ред заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков:

Аз не съм адвокат на болница „Софиямед“. Не съм участвал в обсъждането и вземането на решение, за да не каже някой, че има конфликт на интереси, защото съм работил в болницата преди 3 години, например. Моето настояване беше, вместо да има списък с болници и цифри, да има аргументация.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна