Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 2-ри май работим само за да плащаме данъчните си задължения към държавата

Снимка: БГНЕС

Кой, какво и колко работи за държавната хазна и какво остава за собствения ни джоб? Защо българинът работи за държавата до средата на годината и какво получава срещу това? Според изчисленията на Института за пазарна икономика, тази година т. нар. Tax Freedom Day по света, у нас настъпва на 2-ри май.

Два дни след края на данъчната кампания у нас, настъпва и Деня на свободата от правителството. Ако условно приемем, че до 2-ри май работим  само за да плащаме данъчните задължения към държавата, то след тази дата вече работим единствено за себе си, но тъй като днешният ден на практика е почивен, можем да приемем, че вече сме свободни от  задълженията си към държавната хазна. След като сме изработили повече от месец приходи от ДДС , още 30 дни за осигуровки, 19 за приходите от акцизи, 12 за данъци  и още 8 за държавни и  общински такси. Нормално ли е да работим половин година за държавния бюджет, обяснява икономиста Петър Ганев:

Работещият българин наистина си отделя половин година за правителството. Това е проблем особено на фона на това, че отсреща не получаваме нищо. Получаваме корупция и игра на  власт.

Основната данъчна тежест пада върху работещите българи, които са изрядните платци към държавата, но също както икономистите, така и хората не виждат къде потъват техните пари. Всъщност смятаме, че работим не по-малко от средностатистическия европеец, но разликата е огромна. 

Дали има изход от ситуацията у нас, обяснява икономистът Петър Ганев: Трябва да работим в тази посока както да имаме достъп до повече свободни пазари, така и да има повече свобода за инициативи и по-голямата част от ресурса да остава у нас. Това е най-логичният и естествен път към забогатяване.

Според сметките на икономистите, през годината ще изработим средно по 226 млн. лв. дневно.  Това означава, че заради бюджетния дефицит от 2,5 млрд. лв. ще се наложи да работим  още 11 дни в полза на държавата и дори с всяка следваща година за отработване остава повече.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна