Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Микола Балтажи: Съдбата на кримските татари е приоритет за властта в Украйна

Микола Балтажи
Снимка: Посолство на Украйна в Република България

Съдбата на кримските татари е един от приоритетите на властта в Украйна. Обмисля се създаването на автономия на кримско-татарския народ след връщането на Автономна република Крим под юрисдикцията на Украйна. Над 35 хил. души, напуснали Крим след анексирането му от Русия, са украинци, но около 10 хил. души са кримски татари. Много от тях стават на прицел. Има решение те да не бъдат допуснати до собствените си земи до 2019 година. Това каза за "Хоризонт“ украинският посланик Микола Балтажи и обясни:

Преди 71 години, по време на Сталинизма, е започнала масова депортация на кримските татари в Сибир, Урал, Средна Азия, без документи и право на придвижване.Причината за това е колаборационизма на татарите с нацистка Германия. Това е било голямо преувеличение. 8000 българи са били депортирани, заедно с арменци и гърци. Всяко едно семейство засяга тази депортация.


Връщането на татарите в Крим става края на 80-те години и те стават трето по численост малцинство. Когато Украйна става независима държава, започва да се провежда единна политика за връщане на хората. Но този процес не се завърши до анексирането на Крим към Русия. И сега кримските татари, които са коренното население в Крим, страдат от руския окупационен режим.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна