Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светозар Гледачев: България ще бъде "ограбена" с между 10 и 14 милиарда заради аферата КТБ

Снимка: БГНЕС

Проблемът с КТБ няма да се реши през следващите години. Той постоянно ще взривява българската политическа и икономическа действителност в следващите 10 години. След това Цветан Василев ще осъди държавата и ще се наложи да му се платят всичките загуби. По този начин той ще изкара много пари от съсипването на банката. България ще бъде "ограбена" с около 10-14 млрд. Това прогнозира в предаването "Преди всички" на "Хоризонт" финансовият анализатор Светозар Гледачев и обясни:
 

Оманският фонд, който има 30% от акциите в КТБ – 180 млн. лева, съди България във Вашингтон за 700 млн. евро. Това е над от 8 пъти повече от уставния капитал на Фонда в банката. Сложете уставния капитал на Василев и ВТБ и изчислете колко милиарди ще се дадат.

Цветан Василев ще ни осъди, защото в последните 10 години банката е била по документи блестяща и заверявана от един от най-големите одитори в света. Международните институции и съдилища вярват на документи, а по документи тя е била обезпечена, активна и блестяща.

Всеки долар или лев в света може да се проследи, но гражданите никога няма да разберат къде са отишли парите от КТБ, категоричен беше Гледачев и допълни:

Ние, гражданите, нищо не печелим от този международен одит. Това политиците го правят, за да ни замажат очите. На практика КТБ продължава да се разграбва и ще се разграбва още дълго време. Има много начини за легално крадене и източване на банката. В момента 99,3% от кредитите са необслужвани. При теглене на кредит има обезпечения, гаранции в някаква форма. Кредитите не се отпускаха така, а в случая – почти 100% никой да не си обслужва кредитите. Това е невъзможно и това е друга форма на източване на банката. 

Цялото интервю на Силвия Великова със Светозар Гледачев чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна