Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С. Мечева: Трябва да поискаме българският език да стане матуритетен в чуждите образователни системи на европейско ниво

Снимка: schoolbgembassy.org.uk


Всяка подкрепа от държавата е достатъчна за българските училища зад граница. Лошото е когато я няма. Така беше десетилетия наред, но вече не е така, слава Богу. Мисля че това е заслуга именно на българите зад граница, които се самоорганизираха и започнаха да създават една много голяма образователна мрежа от училища.

Това каза за предаването „Събота 150 по „Хоризонт“ Снежина Мечева-говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина и директор на училището в Лондон. Благодарение на държавната помощ, броят на училищата зад граница расте и ако преди време те са  били около 10-тина, сега са близо 300, коментира тя.

Всички и в България, и ние – зад граница, очакваме излизането на новия Закон, защото за нас, досега, и дума няма в предишните закони. Аз се шегувах навремето и казвах: „ние сме незаконни“. Държавата трябва да ни узакони, защото на практика ние сме България извън България и я крепим да я има. Борбата ни е нашите училища да се институционализират, да станат част от образователната система.  Слава Богу, по време на министър Сергей Игнатов излезе постановление 334, което ни направи част от тази система, но друго е да има един Закон, който би трябвало да е непоклатим. По-голяма крачка от тази едва ли може да се направи.

Училищата зад граница използват същите учебници, които се ползват в България. Често те са неприложими, особено в гимназиалния курс, посочи Мечева. Учителите трябва да разказват приказки, а авторите на учебници сякаш се конкурират да пишат по-сложно и неразбрано, коментира тя.

Българските училища в чужбина предвиждат редица прояви по случай 24 май. В Рим 320 учители, родители и ученици отиват на свои разноски да се поклонят на гроба на Свети Константин Кирил Философ.

Мога да кажа, че тази инициатива тръгва и с Божия благословия, но всъщност, най-голямата благословия е желанието на тези хора да  отидат там и да направят Рим  български, на 24 май, на площада пред Ватикана да се веят българските знамена, да седят нашите деца с емблемите на своите училища и да пеят химна на Кирил и Методий. На площада ще има 17 училища от различни държави по света.

Други 4 училища ще участват в поклонение в Никулчица, където се предполага че е погребан Св. Методий. В Чикаго  пък ще бъде открит паметник на Левски.

Снежина Мечева е на мнение, че трябва да поискаме българският език да стане матуритетен в чуждите образователни системи на европейско ниво. Такъв изпит е имало в Англия преди години, но сме загубили правата за него, сподели Мечева.  Оценките от такива изпити влизат в  образуването на бал за кандидатстване  в университет,  изтъкна тя.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна