Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Бъчваров:

Плоският данък стоварва данъчно тегло от високодоходните слоеве на обществото към нискодоходните

Калоян Стайков: Това беше единственият данък, приходите на който не намаляха по време на кризата

Димитър Бъчваров
Снимка: БГНЕС

Приемането на плоския данък се случи по идеологически причини, а не на база на сериозни аргументи или анализи. Времето е показало, че нито една от пропагандираните идеи не се е реализирала с изключение на облекчаването на работата на данъчната администрация. Това коментира в предаването "Хоризонт за Вас“ икономистът Димитър Бъчваров по повод дебатите за икономическата целесъобразност от плоския данък и обясни:

За този период (от въвеждането на плоския данък – бел.ред.) няма нито повишение на инвестициите, нито скок на събираемостта на този вид данък, нито ускоряване на икономическия растеж. Дефектите на този данъчен примитив, какъвто е плоският данък, е, че той стоварва данъчно тегло от високодоходните слоеве на обществото към нискодоходните, което блокира най-бързооборотните пари в икономиката и нанася щети. Появява се т.нар. "двустранно движение на парите" – от държавата за подпомагане на определени хора, които в същото време се облагат. Това не носи полза за никого.

Противоположна гледна точка аргументира в ефира на "Хоризонт“ икономистът Калоян Стайков: 

Плоският данък изпълни предназначението си и това ясно се вижда при събираемостта на приходи от данък върху дохода на физическите лица. Това беше единственият данък, приходите на който не намаляха по време на кризата, а продължиха да се увеличават с всяка следваща година. Повече хора плащат данъците си, защото не говорим за по-добра работа на НАП

Стайков беше категоричен, че плоският данък няма пряк ефект върху инвестициите:

Върху инвестициите ефект има данъкът върху печалбите на компаниите. Плоският данък има ефект върху стимула за полагане на труд. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна