Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Байчева от болницата в Тетевен не признава вина за случая с починалото бебе

Снимка: БГНЕС

Неправилни и отречени от Европейския съюз техники са били приложени при раждането на Наташа Габровска, родилката, чието дете почина в болницата в Тетевен. Това са първоначалните данни от проверката там, която разпореди Министерството на здравеопазването. Началникът на Акушеро-гинекологичното отделение в Тетевенската болница д-р Нина Байчева и колегата ѝ д-р Михаил Миков подадоха молби за напускане след случая с починало бебе, родено в отделението.
 

Очаква се утре да станат ясни официалните резултати, Българският лекарски съюз също ще разгледа случая.

Управителят на болницата в Тетевен д-р Невелина Ганева е научила какво се е случило с родилката на следващия ден след раждането и е разпоредила проверка, уведомила е по телефона Регионалната инспекция по здравеопазване, още преди случаят да добие гласност.

В интервю за предаването "Преди всички" д-р Ганева каза, че е свикала Медицинския съвет към болницата, който е изслушал обясненията на д-р Нина Байчева. Свикала е и Лечебно-контролната комисия с нареждане да извърши вътрешна проверка:

Комисията констатира пропуски и нарушения в работата на отделението на д-р Байчева от организационен характер, заради което ѝ бе наложено дисциплинарно наказание. ЛКК към болницата не можа да даде експертна и компетентна оценка за правилността и целесъобразността на взетите решения от д-р Байчева при осъществяване на диагностичния процес.

Д-р Ганева каза още, че д-р Нина Байчева е била професионалист в работата си, но явно е имала проблем с общуването. Тя е разписала оставката на д-р Байчева и в края на месеца тя ще напусне отделението:

Проблемът е такъв, че в момента, в който я освободя, ние трябва да затворим отделението, защото заедно с нея си подадоха оставките и другите колеги. Аз трябва да намеря трима нови лекари със специалност, иначе ще обречем региона на невъзможност да му бъде оказана акушеро-гинекологична помощ.

Д-р Байчева не е признала вина за случая с починалото бебе, каза още управителят на болницата в Тетевен.

Вербалната комуникация между пациентките и лекарите, както и физическото насилие в родилните отделения се покриват, коментира в предаването "Преди всички" Ралица Димитрова от Сдружение "Родилница":

В един такъв труден момент много малко хора са толкова силни, колкото тази жена, да могат да си позволят да излязат наяве и да се борят, защото това наистина е една борба.

Според нея е необходимо да се прави протокол на раждането, за да се състави статистика на практиките, които се използват при раждане.

Разговорът с д-р Невелина Ганева и с Ралица Димитрова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени