Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП ще искат изслушване на трима министри заради инцидента в Анево

За повече контрол при утилизацията на оръжия настояват синдикати и политици

| обновено на 08.06.15 в 08:57
Полигонът в Анево
Снимка: БГНЕС

След взрива в Анево, при който загина един, а четирима пострадаха тежко, отново се заговори за законодателни промени, отнасящи се до утилизацията на касетъчни авиобомби и гръцки мини.

Според Тодор Воденов, председател на Синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа", само промяната на закона няма да реши проблема с взривовете. По думите му е необходима и превенцията на държавата и контрол от страна на компетентните институции, защото остава съмнение на некоректна дейност.

Грешките са в липсата на контрол и Инспекцията на труда, от една страна. От друга страна, е необходимо да има висококвалифицирани специалисти, които да са добре обучени, хора с опит. На трето място, трябва собствениците на фирмата и ръководителите на мероприятието по изпитание да бъдат висококвалифицирани, да спазват определени стандарти, които са задължителни при извършване на тези дейности. Явно тези стандарти са били нарушени и Инспекцията на труда не си е свършила работата, коментира Воденов.

Той е на мнение, че контролът върху тази дейност трябва да е съсредоточен в Министерския съвет:

Трябва да бъде в едно ведомство, защото може да има тясноведомствени интереси. Когато става дума за оръжеен бизнес, апетитите са доста сериозни.

Синдикалистът заяви, че никой не знае докъде е стигнала обещаната преди време инвентаризация на наличните в България боеприпаси и къде и как се съхраняват.

Депутатът от БСП и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание Иван Иванов смята, че поредицата от взривове може да е свързана с недостатъчната подготовка за работа с подобен тип боеприпаси и оръжие:

Буди доста сериозно съмнение защо периодично, през няколко години, сме свидетели на сериозни инциденти. Има сериозни въпросителни по отношение на министъра на икономиката и на вътрешния министър. Единият е собственик на тези заводи, където стават инциденти и полигоните, а другият, защото е отговорен за контрола по отношение боравенето с подобни боеприпаси. Някъде там е заровено кучето.

Иванов заяви, че БСП ще поиска изслушване на тримата ресорни министри – на икономиката, на вътрешните работи и на отбраната, в комисиите на Народното събрание. 

Може да се помисли и за такъв вариант със законодателство, което да прехвърли отговорността по утилизация изцяло на държавата, защото очевидно боравенето ѝ от частни фирми води до някакви инциденти. Всякакви опити за либерализация на този режим са, меко казано, опасни, коментира депутатът.

Интервютата с Тодор Воденов и Иван Иванов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени