Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърмен 1, Гърмен 2... или времето, в което живеем

БНР Новини
Михаил Иванов, преподавател в НБУ, Елена Кабакчиева, председател на фондация „Здраве и социално развитие” и Цвета Николова в студиото на "Познати и непознати"
Снимка: Емил Николов

Като загърмя, та цели две, че и три недели… След Гърмен 1  дойде и Гърмен 2 – Орландовци. Според някои се задавал и Гърмен 3… Да не дава Господ, казваме си  и се питаме в какво време живеем… Време разделно?  Или време събирателно, обединително? Или и двете… Какъвто и да е отговорът, едно е сигурно –  на границите на гетото времето е нетърпимо. Защото животът в него за повечето хора там е нетърпим.. Независимо дали самите  те го осъзнават или не. Същото обаче е и за повечето хора извън гетото.  Отсъствието на държавата,  неспазването и неприлагането  на законите доведе до натрупване на проблеми, които всички заедно се превърнаха в погреб. И сега гърми. Първо в Гърмен, после в Орлавдовци, а после и в други градове...
В какво време живеем? И как да го направим мирно, безгърмежно  и добро за живеене – за всички нас? Отговор на тези въпроси търсим със слушателите на „Познати и непознати”, с  Минка Капитанова – кмет на община Гърмен, с Михаил Иванов – преподавател в Нов български университет и съветник по етническите въпроси на президента Желев; с д-р  Елена Кабакчиева – председател на фондация „Здраве и социално развитие”, и Албена Костадинова – председател на фондация Инди Рома.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна