Познати и непознати

Цвета Николовапонеделник, от 15.30 до 17.00 часа

Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с увреждания, хората в неравностойно положение, хората с различна сексуална ориентация, хора с нестандартни способности, възрастните хора, както и децата. Целта на предаването е промяна на обществените нагласи към хората от различни малцинствени групи и общности; преодоляване на предразсъдъците и стереотипите в общуването с различието. В представените лични истории се търсят общите проблеми и пътищата за преодоляването им; обсъждаме отношенията мнозинството - малцинство, взаимодействията между различните субкултури. Във фокуса на внимание са и взаимоотношенията деца - родители - учители - общество, агресията на улицата, в дома и в училище; проблемите при осиновяванията и приемната грижа.
В рамките на предаването от 2010 година насам програма „Христо Ботев“ организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“.

Екип на предаването: Цвета Николова, Елина Величкова
Публикации
Борислав Митов, носител на награда „Еврика“ за най-добър млад фермер

Еврика! Успешни българи: Борислав Митов

Борислав Митов е носител на наградата „Еврика“ за 2015 год. за най-добър млад фермер. За него земеделието е наследствен поминък. Баща му Божидар Митов - известен зърнопроизводител в Североизточна България,   и сега продължава да оре и сее големи площи...

публикувано на 12.11.18 в 17:05
Славея Петрова

Еврика! Успешни българи: Славея Петрова

Неразумната човешка дейност непрекъснато увеличава заплахата за живота на планетата ни и затова науката екология добива все по-голямо значение. Да си “еко“ човек, да живееш „еко“ стана дори мода. За някои хора, обаче, екологията е не само начин на живот,..

публикувано на 22.10.18 в 17:05
Семра Еджем, бивш секретар на читалището в с. Страцин, и жените от групата за фолклорно пеене там

Етносите в поморийския край

Често сравняват България с шарена черга – толкова голямо разнообразие на различни етноси са събрани тук. Това разнообразие се вижда дори и в малките градчета… Като това на 20 км. от Бургас – Поморие. Освен традиционните етноси, в община Поморие вече има и..

публикувано на 09.10.18 в 16:46
Доц. Морис Гринберг в студиото на

Модерните технологии са все по-достъпни за хората с увреждания

Последните години направиха „невидимите хора“ част от нашето ежедневие. Освен чисто човешкото съчувствие, много от нас са се питали как е възможно животът на хората с различни увреждания да стане независим… За съвременните технологии в помощ на хората с..

публикувано на 09.10.18 в 15:44
Георги Йорданов с наградата  за най-добър млад фермер  за 2013 година на фондация

Еврика! Успешни българи: Георги Йорданов

Георги Йорданов е поредният млад човек, посветил себе си на земеделието, когото представяме в „Познати и непознати“. Стопанството му се намира в землището на с. Камен – близо до Сливен. Носител е на наградата за най-добър млад фермер за 2013-а..

публикувано на 09.10.18 в 13:45
Доц. д-р Константин Камберов и Цвета Николова в студиото на

Началото на учебната година в Техническия университет - София

Миналата седмица беше поредната Нощ на учените… Отново се заговори за постиженията на световната наука и за българските учени… И отново след това – тишина по темата. Ефир Знание на програма „Хр. Ботев“ прави изключение … Непрекъснато ви срещаме, уважаеми..

публикувано на 02.10.18 в 14:41
Социологът Живко Георгиев, Цвета Николова и Латинка Дучева от Центъра за приобщаващо образование в студиото на

Доброто училище

„Всички искаме децата ни да учат в добро училище и правим всичко по силите си това да се случи. Но как решаваме, че едно училище е наистина добро? И знаем ли всъщност какво го прави такова?“– така започва презентацията на последното изследване на Центъра за..

публикувано на 02.10.18 в 12:57
Мартин Рачев

Еврика! Успешни българи: Мартин Рачев

Той е само на 26, а вече има предложения за работа от световноизвестни IT фирми. Казва се Мартин Рачев и е на 26 години. Три последователни години е стипендиант на фондация „Еврика“. В момента е асистент по Приложна математика във Факултета по приложна..

публикувано на 24.09.18 в 17:05
Екатерина Лазарова, Петя Златева и Цвета Николова (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“

SOS Детски селища с нов проект

Според последни данни в България има около 300 жилища от семеен тип, над 2000 приемни семейства и над 5000 деца, настанени при близки и роднини. Между 9 и 12 хиляди деца живеят в институции… Често разказваме за тях, но малко по-рядко говорим за тези, които..

публикувано на 11.09.18 в 15:11
Владимир Бонев заедно със семейството си по време на откриването на жътвената кампания.

Еврика! Успешни българи: Владимир Бонев

Преди 25 години – през 1993 г. Владимир Бонев, чието стопанство се намира в района на село Белгун, община Каварна, става носител на наградата на фондация „Еврика“ за „Най-добър млад фермер“. Това лято екипът ни отиде до Белгун, за да се срещнем с Владимир..

публикувано на 10.09.18 в 17:05