Познати и непознати

Цвета Николовапонеделник, от 15.30 до 17.00 часа

Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с увреждания, хората в неравностойно положение, хората с различна сексуална ориентация, хора с нестандартни способности, възрастните хора, както и децата. Целта на предаването е промяна на обществените нагласи към хората от различни малцинствени групи и общности; преодоляване на предразсъдъците и стереотипите в общуването с различието. В представените лични истории се търсят общите проблеми и пътищата за преодоляването им; обсъждаме отношенията мнозинството - малцинство, взаимодействията между различните субкултури. Във фокуса на внимание са и взаимоотношенията деца - родители - учители - общество, агресията на улицата, в дома и в училище; проблемите при осиновяванията и приемната грижа.
В рамките на предаването от 2010 година насам програма „Христо Ботев“ организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“.

Екип на предаването: Цвета Николова, Елина Величкова
Публикации
Светослав Стойчев и Кристина Александрова по време на концерт.

Среща между два свята

Колкото и да си приличат хората все пак всеки е отделен свят или дори цяла вселена. Какво се случва, когато тези различни светове се срещнат; какви са възможните им пресечни точки и каква плетеница от пътища се заплита пред тях. Интересно е, нали? Особено..

публикувано на 20.06.17 в 16:42
Латинка Дучева (вляво) и Цвета Николова в студиото на програма „Христо Ботев”.

Приобщаващо образование

В края на миналата седмица завърши националната кампания Дни на приобщаването 2017, която  бе организирана от Центърът за приобщаващо образование (ЦПО). Кампанията се провежда за втора поредна година и е в рамките на Фаза 2 на Програма „Едно училище за..

публикувано на 20.06.17 в 11:41

Кураж за хората с увреждания

За много хора животът става все по-труден и по-труден. И ако ги попиташ какво им трябва, за да се преборят, те отговарят „сила и смелост”. А ако на здравите им трябва сила и смелост, какво остава за хората с увреждания, или на близките им? Колко..

публикувано на 20.06.17 в 10:30
Проф. д-р Нели Петрова и д-р Валентин Димитров в студиото на програма „Христо Ботев”.

Всеки ден е ден на детето

Под този надслов премина тазгодишния 1-ви юни. Три дни след него светът отбеляза и Международния ден за защита на децата, жертви на агресия… И както обикновено се случва, два-три дни по-късно никой вече не се сеща за децата. До деня, в който пак се случи..

публикувано на 06.06.17 в 12:57
Михайлина Павлова до бюрото на Шиндлер в музея на Оскар Шиндлер в Краков (Oskar-Schindlers-Enamel-Factory-At-4-Lipowa-Street)

Никога вече!

„Никога вече!“ Така започваме и така завършваме всеки разговор и всяка среща в „Познати и непознати“ с хора, жертви на Холокоста; с хора, жертви на геноцид, на прояви на расизъм и дискриминация. „Никога вече!“ казахме и с колежката Михайлина Паволва, която..

публикувано на 31.05.17 в 15:00
Станислав Додов и Диляна Славкова в студиото на

Среден 3,20 в Бележник 2017

От шест години насам Националната мрежа за децата (НМД) подготвя Бележник, в който след анализ поставя оценка на държавата в грижите й за децата. Тези дейности са обособени в 5 групи. Средната годишна оценка, която държавата получава тази година е 3,20, за..

публикувано на 31.05.17 в 14:50

Завърши осмият поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца”

Завърши осмият поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“. Тази година участниците в него бяха учудващо малко – само 19. Затова пък нивото беше значително по-високо. Изненада беше и увеличения брой на младите участници. . Журито в състав:..

публикувано на 22.05.17 в 17:10
Ваня Георгиева

КГБ или Клуб на готините баби

Помните ли абревиатурата КГБ какви ужасни асоциации пораждаше у хората преди края на Студената война. Днес в България зад тази абревиатура се крие не друго, а Клубът на готините баби. От 2013 год. насам фондацията на този „Клуб на готините баби“, която..

публикувано на 17.05.17 в 18:35

Програма „Христо Ботев” на БНР обявява поетичен конкурс „Зрящи сърца” за хора с увредено зрение

Регламент на конкурса Желаещите да участват трябва: • да изпратят до 3 свои стихотворения на свободна тема • срокът за изпращане на стихотворенията е 10 май 2017 година • необходимо е участниците да посочат – трите си имена, възраст, точен адрес и..

обновено на 09.05.17 в 09:52
Мануил Касабов от СУЕЕ „Св. Константин Кирил философ“ – Русе, спечелил първа награда в конкурса

Четвърти литературен конкурс на ЦЕБС Алеф

„Който спаси човешки живот, спасява цяла вселена“. Тези думи оглавяват младежкия литературен  конкурс на Центъра за еврейско-българско сътрудничество Алеф (ЦЕБС Алеф) в Бургас за написване на есе. Вече  четвърта поредна година  младежите, които се..

публикувано на 08.05.17 в 17:10