Познати и непознати

Цвета Николовапонеделник, от 15.30 до 17.00 часа

Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с увреждания, хората в неравностойно положение, хората с различна сексуална ориентация, хора с нестандартни способности, възрастните хора, както и децата. Целта на предаването е промяна на обществените нагласи към хората от различни малцинствени групи и общности; преодоляване на предразсъдъците и стереотипите в общуването с различието. В представените лични истории се търсят общите проблеми и пътищата за преодоляването им; обсъждаме отношенията мнозинството - малцинство, взаимодействията между различните субкултури. Във фокуса на внимание са и взаимоотношенията деца - родители - учители - общество, агресията на улицата, в дома и в училище; проблемите при осиновяванията и приемната грижа.
В рамките на предаването от 2010 година насам програма „Христо Ботев“ организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“.

Екип на предаването: Цвета Николова, Елина Величкова

Публикации

Телефон 116 111 – „Един глас, един номер“

„Един глас, един номер“ е мотото, под което глобалната мрежа на телефонните линии за деца Child Helpline International обединява 178 организации, работещи за защита правата на децата. Част от тази мрежа е и фондация „Асоциация Анимус“, която администрира..

публикувано на 23.10.19 в 09:45
Йордан Георгиев и Цвета Николова в студиото на програма „Христо Ботев“

Йордан Георгиев за света, световете и зануленото време

От 10 години той е автор и водещ на предаването „Без маски“ по радио „Алма Матер“. Зад гърба си има вече три книги, последната от които „Геният и зануленото време“ – е биографична и е посветена на режисьора Слави Шкаров. Освен всичко останало, Йордан..

публикувано на 22.10.19 в 15:45

За страха, доверието в институциите и отговорността на журналистите

Всички знаем как ехото отеква, когато гръм удари близо до нас, а понякога и в нас. Дълго време обществото, а и ние се съвземаме от последствията. Защото този гръм разрушава както старите и вредни предразсъдъци, така и крехкото понякога равновесие и..

публикувано на 15.10.19 в 14:53
Д-р инж. Венцислав Славков и Цвета Николова в студиото на програма „Христо Ботев“

Д-р инж. Венцислав Славков за създаването на успешни българи

„Най-бедната в ЕС държава; най-неграмотните функционално младежи; най-бързо намаляващото население; …най-нещастливите хора.“ Всичко това за нас – българите, и за родната ни България. Обаче: Напусналите страната ни млади българи много често и бързо се..

публикувано на 09.10.19 в 09:55
Емрах Якъбов, Цвета Николова и Реджеп Якъбов (отляво надясно)

Светът на Емрах и Реджеп Якъбови

Светът на двамата братя от смолянското село Борино е свят от музика и багри. Емрах завършва Националната художествена академия, а Реджеп – Музикалната. Но и двамата пеят и рисуват. Срещнахме слушателите ни с тях преди 2 години. Как се е променил животът им,..

публикувано на 05.09.19 в 09:30
Надя Иванова, архитект Йоши Ямазаки, доц. Румяна Кралева и Цвета Николова (отляво надясно)

Японска библиотека в Балкана

Много пъти в „Познати и непознати“ сме ви разказвали за хората – мостове. Мостове между културите, мостове между хората и мостове между общности. В последното издание на „Познати и непознати“ срещнахме слушателите с хора, които са всичко това защото са..

публикувано на 04.09.19 в 12:08
Стела Гачевска и Петър Крумов в студиото на предаването.

Фондация „Конкордия България“: Социална работа с Европейско измерение

„Социална работа с Европейско измерение“ – така експертите оценяват работата на Фондация „Конкордия България“, която вече 11 години работи с маргинализирани и рискови групи в софийските квартали, известни най-вече със своите гета. Екипите ѝ не просто..

публикувано на 30.07.19 в 13:05
Паметен знак за еврейските мъже, изпратени на трудов лагер в Неделино и барелеф на акад. Николай Кауфман сложени в парка, който от 3-ти юли носи името на известния фолклорист.

Неделино – кръстопътен свят

Думата за пресичащи се пътища е кръстопът. Светът, в който се пресичат пътищата на народите, човеците, приказките и песните, се нарича „Кръстопътен свят“. Такъв кръстопътен свят се оказа и живописното Неделино, станало известно с неделинския си двуглас...

публикувано на 17.07.19 в 09:05
Цвета Николова, Камелия Цолова, Маргарита Борисова и Теодора Иванова (отляво надясно)

Истории за победи

„Ракът е лечим. След историята на болестта, започват историите за победите“ под този надслов за десети пореден път в Москва се проведоха Международните игри на победителите, в които участваха деца, победили рака. Всяка победа е резултат от положените..

публикувано на 16.07.19 в 14:05
Росица Милкова, Цвета Николова и Искра Стойкова (отляво надясно)

Първите 1000 дни

Развитието на науката през последното десетилетие доказа важността на грижите в първите 1000 дни на детето. Трябва да отбележим, че в тези дни влиза и периодът от зачатието. Оказва се, че именно тези първи дни гарантират благосъстоянието на децата ни; дали..

публикувано на 02.07.19 в 12:51