Познати и непознати

Цвета Николовапонеделник, от 15.30 до 17.00 часа

Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с увреждания, хората в неравностойно положение, хората с различна сексуална ориентация, хора с нестандартни способности, възрастните хора, както и децата. Целта на предаването е промяна на обществените нагласи към хората от различни малцинствени групи и общности; преодоляване на предразсъдъците и стереотипите в общуването с различието. В представените лични истории се търсят общите проблеми и пътищата за преодоляването им; обсъждаме отношенията мнозинството - малцинство, взаимодействията между различните субкултури. Във фокуса на внимание са и взаимоотношенията деца - родители - учители - общество, агресията на улицата, в дома и в училище; проблемите при осиновяванията и приемната грижа.
В рамките на предаването от 2010 година насам програма „Христо Ботев“ организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“.

Екип на предаването: Цвета Николова, Елина Величкова
Публикации
Росен Йорданов разговаря с Цвета Николова в студиото на

Българските стереотипи

„Всяка сутрин светът е различен“ – казва една източна поговорка. Улавяме ли тези различия, доколко и как успяваме да се справим с тях; помагат ли ни в това собствените ни стереотипи или ни пречат в обществения, а и в личния живот; защо някои от тях са..

публикувано на 13.03.18 в 13:50

Еврика! Успешни българи – Сунай Ибрямов

„За обяснение в любов са ти нужни звезди“  – казва една източна поговорка. Но какво се случва, когато звездите са твоята любов? И могат ли да те направят известен и успял човек? Отговорът е:  Да, могат!  Ако си им верен и всеотдаен. Един такъв..

публикувано на 12.03.18 в 17:15

Потомците на Ованес Саваджиан: Роди се като чужденец, а умря като голям българин

Историята, която разказваме в „Познати и непознати“, е малко позната. Тя е за един арменец – Ованес Саваджиан. По време на Руско-турската освободителна война той е бил началник на жп гарата в Татар Пазарджик, а заедно с това и телеграфист. С..

публикувано на 07.03.18 в 13:10
Д-р Димитър Христов, гл. асистент в Института за исторически изследвания на БАН

Малко познати факти за участието на различни етноси в Руско-турската освободителна война

По повод отбелязването на 140-годишнина от Освобождението на България, за „Познатото и непознато в Руско-турската освободителна война“ разговаряхме с д-р Димитър Христов, гл. асистент в Института за исторически изследвания на БАН. Акцент в разговора ни..

публикувано на 07.03.18 в 11:10
Мира Славова, 7 г. -

Фондация МИТРА: Рисувай природата 2

Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора - казва Айнщайн.  И, за да не се сбъдне тази прогноза на великия учен, всички полагаме усилия..

публикувано на 01.03.18 в 09:55
Тодор Гигилев

Еврика! Успешни българи: Тодор Гигилев

Младият човек, с когото ще ви срещнем днес, е Тодор Гигилев. Има завършени бакалавърска степен по софтуерно инженерство и магистърска степен по технологично предприемачество и изобретения в информационните технологии в СУ „Св. Кл. Охридски“. Печелил е..

публикувано на 28.02.18 в 16:33

Работа за незрящи

Лесно ли си намират работа хората с трайни зрителни увреждания у нас; на каква помощ от държавата и институциите могат да разчитат; какво мотивира работодателите да ги наемат или не на работа; какво мотивира самите незрящи да участват на пазара на..

публикувано на 13.02.18 в 13:05
Филип Филипов е носител на приз „Млад мениджър“ на фондация Еврика

Еврика! Успешни българи: Филип Филипов

Филип Филипов ръководи софийския офис на международна фирма за сравняване на цени и условия за полети, хотели и коли под наем по цял свят. Пътят му започва от родното Хасково. Образованието, а после и деловият живот, го отвеждат в Харвард, Ню Йорк, Сингапур..

публикувано на 13.02.18 в 12:07

За честта на учителя

За агресията и насилието срещу и сред децата в училище говорим често, но рядко говорим за агресията срещу учителите.  „Ученици пребиха учителка, заплашват я с изнасилване“ (април 2008); „14-годишна ученичка си е позволила да посегне на учител“ (юни..

обновено на 07.02.18 в 15:27
Ива Цолова една млада българка в класацията на сп. Форбс

Ива Цолова – в "30 undеr 30" на Форбс

Тази година тя ще навърши 27, а вече е една от трите българки, влезли в тазгодишната класация на сп. Форбс "30 undеr 30".  Това е списък на успели млади лидери и социални предприемачи под 30-годишна възраст. В този списък Ива Цолова влиза заради онлайн..

публикувано на 31.01.18 в 11:58