Познати и непознати

Цвета Николовапонеделник, от 15.30 до 17.00 часа

Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с увреждания, хората в неравностойно положение, хората с различна сексуална ориентация, хора с нестандартни способности, възрастните хора, както и децата. Целта на предаването е промяна на обществените нагласи към хората от различни малцинствени групи и общности; преодоляване на предразсъдъците и стереотипите в общуването с различието. В представените лични истории се търсят общите проблеми и пътищата за преодоляването им; обсъждаме отношенията мнозинството - малцинство, взаимодействията между различните субкултури. Във фокуса на внимание са и взаимоотношенията деца - родители - учители - общество, агресията на улицата, в дома и в училище; проблемите при осиновяванията и приемната грижа.
В рамките на предаването от 2010 година насам програма „Христо Ботев“ организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“.

Екип на предаването: Цвета Николова, Елина Величкова
Публикации
Дани Колева, Ралица Мухарска, водещата Цвета Николова, проф. Красимира Даскалова и Васил Василев

Истанбулската конвенция – особености на прочита

Последните две-три седмици темата за Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция, не слиза от общественото внимание. Години наред, всеки път когато в „Познати и..

публикувано на 16.01.18 в 14:07
Теодор Лулчев

Фондация МИТРА: "Рисувай природата!"

Нова година - нов късмет! С тези думи, повтаряни като мантра, сякаш хвърляме зад себе си каквото е било и наричаме по-добро да бъде занапред…. Но каквото и добро да ни чака, то може да се случи само ако средата, в която живеем е здравословна. В какъвто и..

публикувано на 08.01.18 в 17:15
Атанас Курутос, носител на наградата Еврика за постижения в науката

Еврика! Успешни българи: Атанас Курутос

Тази година той ще навърши 30, а вече е доктор на химическите науки. В момента д-р Курутос  работи в Института по органична химия с Център по фитохимия при БАН. През 2016 г. той  получи съвместната награда на фондация "Еврика" и Съюза на учените в..

публикувано на 08.01.18 в 17:10
Николов с приза „Млад изобретател“  за 2006 г. на фондация „Еврика”

Еврика! Успешни Българи: доц. д-р инж. мат. Николай Николов

Той е един от най-младите учени, станали доценти и ръководители на катедра. Днес вече е на 45 год., но е много по-млад, когато постига тези успехи. Ето част от биографията му: Роден е в Девин, завършил е ТУ „Ангел Кънчев” – Русе, специалност..

публикувано на 18.12.17 в 17:30
Юристът Людмила Костова и режисьорът Николай Василев

Ваклуш Толев: Човекът не е даденост, а достижимост

Човекът не е даденост, а достижимост   – това твърдеше философът Ваклуш Толев, за когото да наречеш човека враг или да го анатемосаш, означаваше не само да нарушиш човешките, но и духовните му права. Повече от авангардно мислене е това и не всеки би го..

публикувано на 12.12.17 в 15:39
Емил Димитров (вторият отляво) с наградата за млад фермер на годината на Фондация Еврика

Еврика! Успешни българи: Емил Димитров

Животновъдството е труден занаят в България и затова са малко младите хора, които се захващат с него. Едно от изключенията е Емил Димитров от с. Устрем, Тополовградска община. Той е на 28 години, завършил е  ПГВМ „Иван П. Павлов“ в Стара Загора, а..

публикувано на 12.12.17 в 14:11

Живот за разказване: Нели Стойчева

Нели Стойчева е незряща певица, пианистка и музикален педагог. Завършила е музикално училище с профил "Класическо пеене". Концертирала е в страната и чужбина като пианист с различни групи, сред които и дует „Ритон". Пее в смесен хор на слепите "Академик..

публикувано на 06.12.17 в 13:13
Севдалина Джонгарска, Кирил Калев, Алберто Стайков и Цвета Николова

Познати и непознати вдъхновения

Целият свят е сцена и всички ние сме актьори на нея – е казал преди няколко века един мъдрец, когото хората нарекли велик поет и драматург. Друг мъдрец пък добавил, че този свят е илюзия и в него истински са само отношенията и подходът. В този наш свят..

публикувано на 05.12.17 в 12:13

Познати и непознати вдъхновения

Те не са по-различни от другите. Нищо, че някои са в инвалидни колички, други не чуват или пък не виждат. Радват се, гордеят се и се вълнуват от едни и същи неща. Страдат и плачат заради същите неща като т.нар. "нормални хора". И се вдъхновяват от същите..

обновено на 05.12.17 в 10:12
Петко Стайнов–внук, управител на фондация „Петко Стайнов“

Фондация „Петко Стайнов“ и музиката, която е светлина

На 26 ноември в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ се състоя концерт на незрящи хора „Музиката е светлина“. Това е вторият концерт под този надслов. Той беше организиран от фондация „Петко Стайнов“, чийто управител е внукът на бележития ни..

публикувано на 28.11.17 в 10:19