Познати и непознати

Цвета Николовапонеделник, от 15.30 до 17.00 часа

Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с увреждания, хората в неравностойно положение, хората с различна сексуална ориентация, хора с нестандартни способности, възрастните хора, както и децата. Целта на предаването е промяна на обществените нагласи към хората от различни малцинствени групи и общности; преодоляване на предразсъдъците и стереотипите в общуването с различието. В представените лични истории се търсят общите проблеми и пътищата за преодоляването им; обсъждаме отношенията мнозинството - малцинство, взаимодействията между различните субкултури. Във фокуса на внимание са и взаимоотношенията деца - родители - учители - общество, агресията на улицата, в дома и в училище; проблемите при осиновяванията и приемната грижа.
В рамките на предаването от 2010 година насам програма „Христо Ботев“ организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“.

Екип на предаването: Цвета Николова, Елина Величкова
Публикации
Пам Велидис (вляво) и Цвета Николова.

Пам Велидис за Терора на нормата

Кюфте, дебелан/а, бъчва и подобни обидни думи са чули почти всички жени и мъже с наднормено тегло. И ако зрелите жени и мъже са малко или повече устойчиви на подобни обиди и често са склонни сами със себе си да се шегуват, при младите хора, особено при..

публикувано на 18.10.17 в 11:00
Боряна Кадмонова (вляво) и Цвета Николова.

Еврика! Успешни българи!

„Лошата новина продава” - това златно правило на някои медии им е донесло много приходи и висок рейтинг сред недотам образованата аудитория. И понеже, уважаеми слушатели/читатели, програма „Христо Ботев” е част от обществена медия, което ще рече вашата..

публикувано на 11.10.17 в 13:30
Проф. Рупен Крикорян и д-р Бирали Мюмюн Бирали в студиото на

НСРОБ и дейността му за опазване на етническия и религиозния мир

Често обичам да цитирам Махатма Ганди и неговите думи „Няма път на мира. Мирът е пътя“. Светът ври и кипи, и с какви ли не предизвикателства към мира и сигурността трябва да се справят международните институции, а и правителствата на всяка отделна страна… В..

публикувано на 20.09.17 в 10:51
Красимир Ортакчиев и Цвета Николова в студиото на

Красимир Ортакчиев – Докосване до света на незрящите

В „Познати и непознати“ често разказваме за хора с увреждания, Особено внимание обръщаме на хората с увредено зрение. Правим го от години и не подозираме за колко много хора незрящите остават все пак непознати. Както е било до преди 2 години и за Красимир..

публикувано на 13.09.17 в 11:22
Алберта Алкалай говори на мемориална вечер

Животът на бургаските евреи

В началото на 20 век Бургас е типичен космополитен град. Тук от векове заедно живеят гърци, евреи, арменци, роми… Българите са едва 14% от цялото население. Евреите, които стават бургазлии се преселват тук най-вече от Карнобат и Шумен и с лекота  е..

публикувано на 05.09.17 в 15:27
Деница Недялкова и Петя Векова в студиото на

За равните права на майките осиновителки

В началото на юли Комисията за закрила от дискриминация беше сезирана от една майка осиновителка – Петя Векова заради  правото на родителите – осиновители да ползват отпуск след осиновяването. Миналата седмица Комисията се произнесе по случая.. Какво е..

публикувано на 05.09.17 в 15:04
Братята Реджеп (вляво) и Емрах Якъбови в студиото на предаването.

Емрах и Реджеп – свят от музика и багри

И двамата композират музика. И двамата пеят и свирят на няколко инструмента. И двамата рисуват. След срещата с тях оставаш с чувството за преживян духовен празник. И не можеш да облечеш радостта си в думи. Радост от това, че си видял събрани накуп толкова..

публикувано на 17.08.17 в 16:00
Камелия Димитрова, Цвета Николова, Александър Киров и Яна Каролева (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“.

Национална стратегия за борба с трафика на хора за периода 2017-2021 година

Горещо лято е, и усилно време. Не само за хората на полето, не само за пътните полицаи и за хората, които пазят границите, но и за хората, които се борят с трафика на хора, които се занимават с превенция и защита на жертвите на този трафик. Миналата седмица..

публикувано на 26.07.17 в 12:59
Виктория Миткова, Радослава Манова, Анета Янакиева (отляво надясно) и Методи Методиев в студиото на програма „Христо Ботев“.

Идеите на Левски и идеалът Левски днес

„Всичките народи в нея щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчина, и за евреина и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българина. Така ще е в наша България!“ Тези..

публикувано на 18.07.17 в 14:15
Адвокат Милена Стоянова и Петя Векова в студиото на предаването (отляво надясно).

БАОО за равни права на майките

БАОО е абревиатура и означава Българска асоциация „Осиновени и осиновители“ . Създадена е от група ентусиасти, за да помага на родители-осиновители и осиновени хора, които се нуждаят от подкрепа. Много са битките, които членовете на БАОО водят – за..

публикувано на 11.07.17 в 11:50