Познати и непознати

Цвета Николовапонеделник, от 15.30 до 17.00 часа

Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с увреждания, хората в неравностойно положение, хората с различна сексуална ориентация, хора с нестандартни способности, възрастните хора, както и децата. Целта на предаването е промяна на обществените нагласи към хората от различни малцинствени групи и общности; преодоляване на предразсъдъците и стереотипите в общуването с различието. В представените лични истории се търсят общите проблеми и пътищата за преодоляването им; обсъждаме отношенията мнозинството - малцинство, взаимодействията между различните субкултури. Във фокуса на внимание са и взаимоотношенията деца - родители - учители - общество, агресията на улицата, в дома и в училище; проблемите при осиновяванията и приемната грижа.
В рамките на предаването от 2010 година насам програма „Христо Ботев“ организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“.

Екип на предаването: Цвета Николова, Елина Величкова
Публикации

Еврика! Успешни българи: Иван Георгиев

Иван Георгиев е един от най-бързо проспериращите млади хора у нас. Едва трийсетгодишен той вече е регионален мениджър за България на голяма международна компания. В своята работа той се отличава с иновативност в осъществяване на основните мениджърски..

публикувано на 23.07.18 в 17:05
Отляво надясно: д-р Георги Кръстев, Цвета Николова, д-р Николай Витанов

Бежанци, мигранти, демография и сигурност

Какво е влиянието на   увеличаващия се поток мигранти върху динамиката на демографските процеси в Европа и изследват ли се тези процеси; какви са прогнозите и препоръчителните мерки; съществува ли заплаха за европейската и националната сигурност и..

публикувано на 10.07.18 в 13:03
Част от пчелините на

Еврика! Успешни българи: Красен Топалов

Красен Топалов е земеделски производител и пчелар от гр. Търговище. Знанията и опитът - натрупани   в дългогодишна работа с баща му, стар пчелар, и дообогатени с работа в чужбина - подхранват дързостта и увереността в собствените му сили...

публикувано на 09.07.18 в 17:20
Мая Хаджиева (крайната вляво) получава наградата

Еврика! Успешни българи: Мая Хаджиева

Мая Хаджиева е млад и надежден български учен. Едва на 34 години е, но в последните две години има 8 цитирания на публикации, свързани с дисертационния й труд. През 2011 г. се дипломира в магистърската програма „Невронауки“ в Otto-von-Guericke..

публикувано на 25.06.18 в 17:05
 Селена Стефанова (вляво) и Цвета Николова

Светът, наречен Селена

Тя се казва Селена Стефанова, на 17 години е, пише стихове, свири на пиано и обича да рисува. Родена е и живее в Разград. Спечели наградата за млад автор в тазгодишния конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“, който програма „Христо Ботев“ на БНР..

публикувано на 12.06.18 в 15:50

Семейството между традицията и модерните времена

Много думи се изговориха миналата седмица за семейството като основна клетка на обществото… Но какво е всъщност семейството днес и кое точно наричаме семейство; можем ли да се обединим около едно определение; разрушена ли е традиционната представа..

публикувано на 12.06.18 в 13:20

Еврика! Успешни българи: Райна Бонева

Тя е земеделски производител от село Белгун, община Каварна. На 28 години е и точно след седмица, живот и здраве, ще добави към фамилното си име още едно – това на съпруга си. Райна Бонева е носител на наградата за 2017 година на фондация..

публикувано на 11.06.18 в 17:00
Част от рисунките от изложбата „Познати и непознати вдъхновения – 2”.

Една различна изложба „Познати и непознати вдъхновения – 2”

В Международния ден на детето, 1 юни, в сградата на БНР се откри изложба рисунки на възпитаниците на училище „Луи Брайл” за деца с нарушено зрение, както и на ученици от Средно специално училище за деца с увреден слух „Проф. д-р Дечо Денев”. Директорът..

обновено на 01.06.18 в 15:48
Георги Чернев и Кристина Александрова (седнали), Цвета Николова и Дарина Маринова (прави) в студиото на програма „Христо Ботев”

Резултати от конкурса "Зрящи сърца" 2018

Завърши деветият поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца”. Журито в състав: председател Дарина Анастасова – поетеса, ст. редактор в програма „Христо Ботев”, и членове: Георги Чернев – поет, Кристина Александрова – поетеса, и Цвета Николова..

публикувано на 21.05.18 в 17:05

Футболното хулиганство и агресията по спортните терени

Случвало ли ви се е, ув. сл. – нелюбители на футбола, да попаднете насред футболна агитка или да минавате покрай стадион, когато  има мач… На мен и на колегите ми се случва най-редовно. Страшно е! Случаят с пострадалата по време на футболен мач полицайка..

публикувано на 15.05.18 в 17:24