Познати и непознати

Цвета Николовапонеделник, от 15.30 до 17.00 часа

Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с увреждания, хората в неравностойно положение, хората с различна сексуална ориентация, хора с нестандартни способности, възрастните хора, както и децата. Целта на предаването е промяна на обществените нагласи към хората от различни малцинствени групи и общности; преодоляване на предразсъдъците и стереотипите в общуването с различието. В представените лични истории се търсят общите проблеми и пътищата за преодоляването им; обсъждаме отношенията мнозинството - малцинство, взаимодействията между различните субкултури. Във фокуса на внимание са и взаимоотношенията деца - родители - учители - общество, агресията на улицата, в дома и в училище; проблемите при осиновяванията и приемната грижа.
В рамките на предаването от 2010 година насам програма „Христо Ботев“ организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“.

Екип на предаването: Цвета Николова, Елина Величкова
Публикации
Камелия Димитрова, Цвета Николова, Александър Киров и Яна Каролева (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“.

Национална стратегия за борба с трафика на хора за периода 2017-2021 година

Горещо лято е, и усилно време. Не само за хората на полето, не само за пътните полицаи и за хората, които пазят границите, но и за хората, които се борят с трафика на хора, които се занимават с превенция и защита на жертвите на този трафик. Миналата седмица..

публикувано на 26.07.17 в 12:59
Виктория Миткова, Радослава Манова, Анета Янакиева (отляво надясно) и Методи Методиев в студиото на програма „Христо Ботев“.

Идеите на Левски и идеалът Левски днес

„Всичките народи в нея щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчина, и за евреина и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българина. Така ще е в наша България!“ Тези..

публикувано на 18.07.17 в 14:15
Адвокат Милена Стоянова и Петя Векова в студиото на предаването (отляво надясно).

БАОО за равни права на майките

БАОО е абревиатура и означава Българска асоциация „Осиновени и осиновители“ . Създадена е от група ентусиасти, за да помага на родители-осиновители и осиновени хора, които се нуждаят от подкрепа. Много са битките, които членовете на БАОО водят – за..

публикувано на 11.07.17 в 11:50
 Димитър Димитров и Цвета Николова в студиото на предаването.

Другите роми

Колкото и ефимистично и политически коректно да се изказват политиците и политолозите, здравият разум говори, че етническият мир беше поставен на сериозно изпитание в Асеновград, пък и не само. Различните случаи дадоха повод всички роми отново да бъдат..

публикувано на 11.07.17 в 10:30
Отец Рафаил и Цвета Николова

Усещане за сигурност

Критерий за сигурност е усещането за сигурност – така твърдят специалистите по национална сигурност. Но какво усещане за сигурност и колко сигурен можеш да се чувстваш в собствената си държава, ако те бият заради забрадката ти? Както се случи миналата..

публикувано на 04.07.17 в 15:05
Евгения Димитрова-Минева (вдясно) и Деница Давидкова в студиото на програма „Христо Ботев“.

Приобщаване на всички деца

„Приобщаване на всички деца в променящ се свят“ – това беше темата на завършилата в края на миналата седмица международната кръгла маса. Тя бе организирана от Център за приобщаващо образование и DISES ( Дивизия за международно специално образование и..

публикувано на 04.07.17 в 12:58
Д-р Георги Кръстев и Цвета Николова в студиото на програма „Христо Ботев”.

Етническият мир и националната сигурност

Няма път на мира. Мирът е Пътя ... Тези думи принадлежат на един велик човек, роден през XIX и белязал със своите идеи целия XX век - Махатма Ганди, борец за човешка свобода и духовен водач. Стара истина е, че нещата винаги зависят от конкретния човек на..

публикувано на 27.06.17 в 15:02
Светослав Стойчев и Кристина Александрова по време на концерт.

Среща между два свята

Колкото и да си приличат хората все пак всеки е отделен свят или дори цяла вселена. Какво се случва, когато тези различни светове се срещнат; какви са възможните им пресечни точки и каква плетеница от пътища се заплита пред тях. Интересно е, нали? Особено..

публикувано на 20.06.17 в 16:42
Латинка Дучева (вляво) и Цвета Николова в студиото на програма „Христо Ботев”.

Приобщаващо образование

В края на миналата седмица завърши националната кампания Дни на приобщаването 2017, която  бе организирана от Центърът за приобщаващо образование (ЦПО). Кампанията се провежда за втора поредна година и е в рамките на Фаза 2 на Програма „Едно училище за..

публикувано на 20.06.17 в 11:41

Кураж за хората с увреждания

За много хора животът става все по-труден и по-труден. И ако ги попиташ какво им трябва, за да се преборят, те отговарят „сила и смелост”. А ако на здравите им трябва сила и смелост, какво остава за хората с увреждания, или на близките им? Колко..

публикувано на 20.06.17 в 10:30