Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Стайков: Необходими са още действия, за да се почувства икономическият ефект върху джоба ни

Проф. Духомир Минев: Въпросът е в начина, по който ще се разпредели този прираст

Снимка: БГНЕС

Подобряването на икономиката се наблюдава още от края на миналата година. В началото на настоящата това със сигурност продължава.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. Според него обаче основните причини за подобряването се дължат на политическата стабилност след смяната на кабинета:

Големият въпрос остава дали тези подобрени показатели, които наблюдаваме в момента, са резултат от по-добрата политика, която се води, или просто говорим за една политическа стабилност, в сравнение с миналата година, която оказва положително влияние. Според мен по-скоро е второто. Все още е необходимо да видим доста действия от страна на правителството, за да може наистина да се почувства този икономически ефект върху джоба ни и българинът да може да живее по-добре.

Възстановяването на останалите европейски страни, които са наши търговски партньори, също ще има съществено значение за подобряването, което наблюдаваме в икономиката, определи Стайков.

Като цяло, структурата на стоките, които България изнася, е такава, че голямата част от тях е наистина такава, с ниска добавена стойност. Въпреки това през последните години виждаме повишен интерес и към стоки с по-висока добавена стойност. 

Според експерта политиките у нас обикновено са свързани с кризисно разрешаване на даден проблем или са обвързани с календарната година. Той препоръча повече политики да се насочат към разрешаване на дългосрочни проблеми.

СнимкаПроф. Духомир Минев, който представлява европейската антибедност мрежа в България, припомни, че има разлика между понятията „растеж“ и „развитие“:

Или другояче казано, за разликата между повишаване темповете на икономическата динамика и начинът, по който се разпределят резултатите от тази динамика между хората в страната. Ако приемем това разграничение, то вероятно има някакви позитивни промени, които са стимулирали икономическата динамика, а от друга страна стои начинът, по който ще се разпредели този прираст – резултатите, плодовете от растежа. 

Минев също е скептичен, че подобряването на икономиката може да се нарече тенденция. Според него, ако в страната нямаше толкова бедност, омразата между етносите също би била по-малко.

Няма етнически конфликти, има елити, които постигат своите цели, коментира той.

Интервюто с Калоян Стайков и проф. Духомир Минев чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна