Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петко Петков: Със съдебната власт не трябва да се прави политическа търговия

Снимка: БГНЕС

Не сме имали съмнение, че в момента, в който бъде публикуван за обществено обсъждане проектът на Закон за съдебната власт, ще бъде направен опит той да бъде дисквалифициран като един неуспешен проект, коментира в предаването "Преди всички" заместник-министърът на правосъдието Петко ПетковТой подчерта, че при изработването на проектозакона са се постарали да залегне мнението на широкото представителство от работната група. Петков посочи, че срокът за обществено обсъждане на проекта на Закон за съдебната власт ще бъде удължен.

Предполагам, че втората половина на юли ще мине в МС и от там нататък пътят му до парламента е няколко дни, допълни той.

Петко Петков подчерта, че биха отстъпили от някои от предложенията в законопроекта, ако бъде преценено, че не са достатъчно добре обосновани:

Не съм склонен да отстъпя, както и министерството, тогава, когато е убедено, че някое от дадените предложения е правилно, но то не би срещнало политическа подкрепа и по тази причина да осъществяваме някаква политическа търговия. Не смятам, че със съдебната власт трябва да се прави политическа търговия.

Заместник-министърът коментира, че явно прокуратурата разчита на Георги Близнашки, за да формира своето становище по законопроекта за съдебната власт.

При изработването на Закон на съдебната власт ние се опитахме да намерим решение на всички проблеми, които сме фиксирали като наболели. Очевидно ситуацията в съдебната система в момента е извънредна и поради това ни трябват извънредни мерки. Ако бъдещето покаже, че задкулисни договорки няма, че членовете на ВСС действат принципно, че вследствие на разделянето не се осъществява нерегламентирано влияние, може част от мерките впоследствие да отпаднат, да изгубят смисъла си, коментира Петков.

Цялото интервю с Петко Петков можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна