Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Менда Стоянова: Надявам се Искров да спази обещанието си и да подаде оставка

Политически пазарлъци за БНБ няма да има, увери Стоянова

| обновено на 19.06.15 в 11:07
Снимка: БГНЕС

Надявам се Иван Искров да спази обещанието, което даде пред всички български граждани – когато има стартирана процедура и воля за избор на нов председател на БНБ, той да си подаде оставката.

Всичко можем да очакваме от г-н Искров. Вече една година, откакто КТБ е поставена под специален надзор, а вече е в несъстоятелност, там нещата не се решават. В никакъв случай не искам да обвинявам г-н Искров директно, защото съм убедена, че нито по закон, нито формално той носи някаква вина за фалита на КТБ, но смятам, че като гуверньор на Централната банка той е допуснал по един или друг начин фалита. Мисля, че това е достатъчно, за да си подаде оставката един гуверньор. 

Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

Процедурата за избор на нов управител на Централната банка вече е стартирана и името му ще бъде ясно най-късно на 10-и юли, увери тя.

Кандидатите, които са се регистрирали в срок, са четирима и в момента тече общественото обсъждане на имената им. 

Политически пазарлъци за БНБ няма да има, не трябва да има и не е възможно да има. Това е много голям залог – най-важната институция на страната и всякакви политически пазарлъци за сметка на интересите на финансовата стабилност на държавата биха били безобразие. 

Ако Искров не подаде оставка, новият гуверньор ще трябва да изчака до 10-и октомври, за да заеме поста, поясни Стоянова. Негово е решението кой ще предложи за подуправител на банката с ресор "Банков надзор".

Според Стоянова УС трябва да върне някои свои функции, които са под отчетност на съответни подуправители, за да носи и той съответна отговорност.

Законът за БНБ е синхронизиран изцяло с изискванията за европейските централни банки, увери Стоянова.

Интервюто на Марта Младенова с Менда Стоянова можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна