Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многократно намалява отпадането на ромски деца от училищата, предлагащи интеркултурно образование

С. Георгиева: На децата трябва да дадем корени и криле

Във Велико Търново започна двудневна Национална научно-практическа конференция на тема "Интеркултурното образование като средство за намаляване отпадането на ромските деца от училище", в която участват над 100 педагози. Форумът е организиран от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе", който от 2013 година  работи в 170 училища у нас по програма за отпадане на този проблем. Мониторингът показва, че най-добре работещите училища са снижили отпадането на деца до половин процент при стартове между 2,8-3,4%.

Преди да работим по програмата, имаше доста деца, които отпадат от училище поради това, че за тях образованието не е ценност. Имаше ранни бракове и по други такива социални причини. След включването в програмата, имаме родители роми в родителския комитет, включително и в училищното настоятелство, което страшно много ни помага.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по програма „Хоризонт“ директорът на СОУ „Христо Смирненски“ в град Койнаре Даниела Цоневска . В учебното заведение се обучават около 350 ученика в дневна форма, като около 60% от тях са с различен етнос от българския.

Най-хубавото от цялата програма е, че успяхме да заинтригуваме родителите за това, че ние не сме техни врагове, а техни съмишленици. Работим в посока откриване на талантите на децата, защото много от децата от различен етнос имат таланти, които са в съвсем различна насока от учебната програма.

Чрез извънкласните форми на работа, учениците могат да изявят в това, в което действително са добри, подчерта директорът. В училището е създаден оркестър, в който взимат участие ученици, родители и учители. Концертната програма на оркестъра включва музика от българския и ромския фолклор, често се правят и комбинации. Най-голямата гордост на училището е Росен Богомилов, който е от ромски произход и в момента е и учител в софийско училище. Други бивши ученици, вече са бакалаври-педагози във Великотърновския университет, както и във филиала в Плевен за начални учители. Цоневска подчерта, че е задължително човек да притежава някакво образование, ако иска действително да се реализира на пазара на труда.

Над 140 деца от ромски произход се обучават в ОУ „Георги Раковски“ в с. Голямо Ново, община Търговище, и са част от ромската група „Миллет“. Страши-учителят по български език и литература Славка Георгиева поясни, че от самото начало училището участва в програмата и вече няма отпаднали деца.

100% от всички деца посещават училището и голяма част продължават образованието си в горен курс. Изключително успешно е интеркултурното образование. Познаването на корена е много важно за нашите деца. На децата трябва да дадем корени и криле! Нашето училище е едно от първите в мрежата, което създаде ученически парламент.

В учебния процес взимат участие родители и ученици, а родителският интерес расте отново чрез извънкласни дейности. Училището издаде Учебник по доброта -  проект за усъвършенстване на комуникацията между етносите. Книгата, издадена със съдействието на  центъра „Амалипе“, получи голяма медийна популярност, когато в навечерието на Ромската Нова Година беше раздадена на всички български депутати.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени